Služenje denarja po študentsko

Predvidenih in malo manj predvidenih stroškov se v povprečnem študentskem življenju nabere kaj nekaj. Ker pa je študentski žep že po pravilu bolj prazen kot poln in ker za vse stroške, ki jih imamo, navadno ne zadostujejo štipendije ali žepnine, se večina odloči, da nekaj prostega časa nameni tudi delu preko študentskega servisa. Poleg očitne koristi, služenja denarja, ima tako delo tudi druge prednosti: pridobimo si neprecenljive delovne izkušnje, spoznamo mnogo novih in zanimivih ljudi …

Iščemo delo …
Najprej se morate odločiti, kakšno delo želite opravljati. Če boste delo iskali v času počitnic, prav veliko izbire ne boste imeli, saj je takrat naval na študentske servise največji, če pa boste želeli delati med letom, je ponudba kar pestra. Najbolje je, da preverite spletne strani študentskih servisov (poskusite na primer na http://www.studentski-servis.com/, http://www.stud-serv-mb.si/, http://www.web-servis.com/) ali pa se kar osebno oglasite v poslovalnici študentskega servisa. Iskanje prostega dela so v zadnjem času močno poenostavili, večina študentskih servisov omogoča svojim članom brskanje po ponudbi prostih del kar na svoji spletni strani. Ko najdete delo, ki vas zanima, samo pokličete v poslovalnico in dobili boste nadaljnja navodila in kontaktne podatke za delo. Ko se dogovorite za začetek dela, le še naročite napotnico in že lahko pričnete služiti denar!

Najbolj in najmanj priljubljena dela?
Po podatkih študentskih servisov se med najbolj priljubljena dela med dijaki in študenti uvrščajo administrativna dela (predvsem pri dekletih), zato so tudi zelo hitro oddana, fantje pa največ povprašujejo po kratkoročnih fizičnih delih, delih v proizvodnji, skladišču in na terenu. Veliko zanimanja je tudi za anketiranje, sestavljanje, selitve in programiranje.
In najmanj priljubljena dela? Mednje spadajo predvsem dela z nizko urno postavko in tista dela, kjer je zaslužek odvisen od učinka (akviziterstvo, telefonska prodaja …).

Kakšno plačilo lahko pričakujemo?
Zelo različno. Veliko je odvisno od termina dela, trajanja dela, regije, v kateri delate, tipa dela, vaših izkušenj in še marsičesa. Kljub vsemu obstajajo približne urne postavke, ki naj bi se jih delodajalci držali, predvsem pa bi jih morali poznati vsi dijaki in študenti, ki delate preko študentskega servisa, saj tako veste, kaj lahko pričakujete. Približne urne postavke si lahko ogledate že med iskanjem dela in hitro boste dobili precej natančen vtis, kakšno je plačilo za določeno delo. Za podrobnejše podatke si oglejte stran http://www.studentski-servis.si/?id=11. Seveda so to le okvirne urne postavke, s svojim delodajalcem se lahko dogovorite za nižjo, pa tudi za mnogo višjo urno postavko – vse je odvisno od vas in vašega delodajalca!

Kdo lahko dela?
Preko študentskega servisa lahko delajo vsi s statusom študenta ali dijaka, osebe, ki so se med šolskim letom vrnile s služenja oz. še niso bile napotene na služenje vojaškega roka in bodo pridobile status študenta šele s pričetkom novega šolskega leta, in osebe, ki obdržijo pravico obiskovanja predavanj in opravljanja izpitov, vendar najdlje eno leto po izgubi statusa študenta in ne več kot enkrat v času študija. Za vpis potrebujete različna dokazila – da boste zagotovo imeli vse s seboj, je najbolje, da pokličete na študentski servis, kamor se nameravate vpisati, ali obiščete njihovo spletno stran.

Pozor!!!
Napotnica za delo preko študentskega servisa mora biti obvezno izdana pred začetkom dela!

Študentski servis ne sme od dijaka ali študenta zahtevati nobenega plačila (vpisnina, plačilo storitve posredovanja …)!

Za posamezna nakazila, enaka ali manjša od 100.000 SIT, se akontacija dohodnine ne odvede. Nad tem zneskom pa študentski servis od tvojega zaslužka odvede davčni upravi 22.5% akontacije tvoje dohodnine. To akontacijo lahko dobiš, pod pogoji iz zakona o dohodnini, delno ali v celoti povrnjeno. V vsakem primeru (ne glede na višino nakazila) se dohodnina v višini 25% od nakazila odvaja pavzerjem, osebam, ki so se vpisale na študij po dopolnjenem 26. letu, in starejšim od 26 let, pri katerih je od začetka študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji študija.

Druge možnosti za iskanje dela
Seveda študentski servisi niso edina možnost za iskanje prostih del. Če v aktualni ponudbi ne najdete ničesar, kar bi vam ustrezalo, lahko na primer poiščete delo preko staršev, sorodnikov, prijateljev … Predvsem poleti namreč različna podjetja iščejo študente za pomoč, gotovo pa vas bodo raje zaposlili, če vas bo priporočil sorodnik ali prijatelj. Splača se poskusiti!
Če vas zanima delo v točno določenem podjetju, je najbolje, da pošljete ponudbo za delo kar na njihov naslov. V ponudbi se predstavite, na kratko opišete svoje izkušnje, predvsem pa razložite, zakaj si želite delati prav pri njih. Zelo priporočljivo je, da prošnji priložite tudi življenjepis (kako ga sestaviti, preberite na spletni strani http://www.studentski-servis.com/kariera/index.html).
Še ena možnost, ki je nikakor ne smete spregledati, je iskanje dela na vaši fakulteti. Na oglasni deski fakultete se ponavadi znajdejo ponudbe za delo, ki je povezano z vašim študijskim področjem. Pri takem delu torej ne samo zaslužite, ampak si naberete tudi številne delovne izkušnje, ki vam bodo prišle prav pri nadaljnjem študiju in zaposlitvi.

Veronika Žagar


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.