ŠOU V LJUBLJANI NASPROTUJE UKINJANJU ŠTIPENDIJ ZA ŠTUDENTE IZ TUJINE

S 1. 1. 2012 je bila z novim Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) mnogim redno vpisanim študentom, ki prihajajo iz tujine in študirajo na različnih slovenskih univerzah, ukinjena pravica do pridobitve državne štipendije.

Takih študentov, ki so redno vpisani v programe slovenskih univerz, je okoli 2000, na Univerzi v Ljubljani jih je kar 1350. Mnogi izmed njih bodo morali zaradi omenjenega zakona verjetno prekiniti študij in se vrniti domov.   

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani se zavzema za ohranitev pravice do državne štipendije za študente drugih držav, zato podpira študente v boju za ohranitev te pravice. Razlikovanje pravic študentov glede na državljanstvo študenta se jim zdi nedopustno in diskriminatorno, zato se pridružujemo zahtevi, da mora »Slovenija ostati država, v kateri znanje nima državljanstva!«

Leta 2010 je Vlada Republike Slovenije sprejela Strategijo ekonomskih migracij, katere del so tudi smernice na področju »Spodbujanja mobilnosti in priseljevanja raziskovalcev in študentov«, s cilji spodbujanja mobilnosti, kroženja in privabljanja tujih in slovenskih raziskovalcev, visokošolskih učiteljev in študentov. Ukrepi na tem področju naj bi bili med drugim zmanjšati ovire, ki slabijo mobilnost študentov, okrepiti sodelovanje med državo, univerzami in drugimi visokošolskimi institucijami v javnem in zasebnem sektorju, ter spodbujanje promoviranja Slovenije kot privlačne lokacije za študente in raziskovalce. Sprašujejo se, ali je država z diskriminatorno obravnavo študentov, ki prihajajo iz tujih držav in z omejevanjem njihove pravice do denarnih prejemkov, kot je državna štipendija, za študente sploh še privlačna?

Prav tako jih skrbi, da država varčuje z ukinjanjem štipendij za študente iz drugih držav, ki so jim omogočile študij v Sloveniji, hkrati pa jih preseneča, da na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendij vsako leto ostaja število nepodeljenih kadrovskih štipendij, katerih sredstva bi lahko prerazporedili in tako ohranili štipendije za študente iz tujih držav.

V torek, 17. 1. 2012 je bil ob 16h organiziran tudi protest proti odvzemu pravice do državne štipendije za študente drugih držav pod geslom:

»Slovenija mora ostati država, v kateri znanje nima državljanstva!«,

s pričetkom pred zgradbo Univerze v Ljubljani, ki se je zaključil pred zgradbo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. 


Zahteve ŠOU v Ljubljani in ostalih protestnikov lahko podprete tako, da pridete na protest in podpišete spletno peticijo na http://www.ipetitions.com/petition/znanje-brez-drzavljanstva/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.