Spečite medenjake

Čas praznikov je tudi čas peke piškotov. Spečite si kakšne. Predlagamo vam, da se lotite peke medenjakov.

Po navadi se peke medenjakov lotimo že pred božičem. Razlogov za to je več, sveži medenjaki so lahko  zelo trdi in se zmehčajo šele, ko so nekaj časa zaprti v posodi. Če pa jih pečemo dovolj zgodaj jih lahko podarimo tudi že za Miklavža.

Medenjake ponavadi pečemo samo iz pšenične (polnozrnate), pirine in ržene moke, lahko pa moke kombiniramo med sabo v želenem razmerju.  Nepogrešljivi začimbi sta zagotovo med in začimbe. Med segrejemo toliko, da teče, saj ga bomo lahko zmešali z moko. Lahko uporabimo že pripravljene začimbe za medenjake, ki jih kupimo v trgovini. Mešanico začimb pa lahko pripravimo tudi sami. Lahko jih začinimo z mletim ingverjem, cimetom, klinčki,belim poprom, koriandrom, muškatnim oreščkom in vanilijo. Za okus pa lahko v testo dodamo mlete ali sesekljane mandeljne, lešnike ali orehe, in/ali na drobno nasekljane kandirane pomaranče in limonine lupinice. Pravi medenjaki navadno vsebujejo nič ali zelo malo maščobe. Če želimo mehkejše medenjake, testu dodamo stopljeno maslo ali olje (na 1kg moke vzamemo približno 250 g maščobe). Medeno testo je težko zato, ga obvezno rahljamo s sredstvi za rahlanje, kot so pecilni prašek,sodabikarbona, vinski kamen, pepelika ali jelenova sol. Medeno testo pečemo na srednji vročini, primerna temperatura pečice je okoli 180 stopinj celzija. Pazimo tudi da, medenjakov med peko ne izušimo. Pečemo jih od 10 do 15 minut. Oblika medenjakov je poljubna, lahko oblikujemo kroglice ali pa s pomočjo modelčkov izdelamo različne oblike in figurice. Spečene skrbno hranimo v škatli, da se ne izušijo.

Najbolj preproste je če za peko uporabimo, 40 dag moke, 15 dag sladkorja, 10 dag masla, 2 jajci in 2 zvrhani žlici medu, 1 čajno žlčko sode bikarbone, 1 vanilijev sladkor, 1 čajno žličko cimete in 1 noževo konico mletih klinčkov. Vse sestavine zamesimo v testo in jih oblikujemo za oreh velike kroglice. Polagamo jih na peki papir. Na vsako kroglico damo polovico oreha. Pečemo  15 minut na 180 stopinj.

Pa dober tek.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.