Športnik ali blefer

Odbor za vrhunski šport trikrat letno objavi seznam vrhunskih športnikov, ki so na podlagi preteklih športnih dosežkov in v skladu z veljavnimi kriteriji pridobili status kategoriziranega športnika Republike Slovenije svetovnega, mednarodnega, perspektivn
Športnik ali blefer
Odbor za vrhunski šport trikrat letno objavi seznam vrhunskih športnikov, ki so na podlagi preteklih športnih dosežkov in v skladu z veljavnimi kriteriji pridobili status kategoriziranega športnika Republike Slovenije svetovnega, mednarodnega, perspektivnega, državnega ali mladinskega razreda.
Pridobitev naziva kategoriziranega športnika: Naziv kategorizirani športnik si pridobi športnik na osnovi doseženih uvrstitev na mednarodnih tekmovanjih, za dosežen svetovni ali evropski rekord, na osnovi doseženih uvrstitev na končnih svetovnih ali evropskih rang lestvicah, državnih prvenstvih, državnih pokalnih prvenstvih, za dosežen državni rekord ali drug dosežek, če je to v kriterijih za posamezno športno panogo ali disciplino posebej opredeljeno.
• Športniki, ki izpolnijo določene kriterije za kategoriziranje so po kakovosti razvrščeni v pet
razredov z naslednjim vrstnim redom od najvišjega proti najnižjemu: športniki svetovnega,
mednarodnega, perspektivnega, državnega in mladinskega razreda.
• Kriteriji zajemajo tri članske razrede (svetovni, mednarodni, državni) in dva mladinska
(perspektivni, mladinski).
• Kriteriji v dveh razredih (državnem in mladinskem) vrednotijo rezultate na mednarodnem
in nacionalnem nivoju.
• Kriteriji v treh razredih (svetovnem, mednarodnem in perspektivnem) vrednotijo rezultate izključno na mednarodnem nivoju.
V Sloveniji imamo veliko različnih športov. Nekaj, ki segajo v davno zgodovino, kot lahko za primer vzamemo nogomet in nekaj mladih športov, ki se v naši majhni Sloveniji še niso uveljavili, vendar jih vsekakor čaka lepa prihodnost, in eden izmed njih je squash. V različnih športih je tudi zelo različna konkurenca. Kar pomeni, v nekaterih športih z manj truda, manj talenta lažje dobimo kategorizacijo kot v športih z velikim številom registriranih igrlacev in mednje brez dvoma sodi nogomet, saj je registriranih igralcev kar preko 20.000! Kategorizacije pomagajo veliko dijakom, da so sprejeti na željen faks. Vendar, ali si resnično vsi dijaki s kategorizacijami zaslužijo te ugodnosti. V športu, kjer je konkurenca zelo majhna in kjer si medalje državnih prvenstev prislužijo športniki le s prijavo na določeno tekmovanje državnega prvenstva, si jo po mnenju večine pravih športnikov ne zaslužijo. Če pa je konkurenca zelo številčna, kot je recimo v nogometu, pa si jo vsi kategorizirani nogometaši vsekakor zaslužijo.

Gašper Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.