Sprememba namembnosti zapuščenih prostorov tovarne Rog

Sredi urbanega ljubljanskega mestnega jedra se tako rekoč dogaja anarhija. Nekdanje prostore tovarne Rog, ki že 15 let propadajo, je konec marca samoiniciativno pričela uporabljati skupina študentov za “neodvisno produkcijo nepridobitnih kulturnih in socialnih vsebin”. V svojem socialnem programu so predvideli, da se jim bo lahko pridružil vsak, ki bo želel svoje ideje realizirati, kako bodo prostore izkoristili, pa se bodo sprotno dogovarjali. Med seboj ne želijo ustvarjati nikakršne hierarhije, kar je nekako razumljiva zamisel, glede na to, da so tam vsi enako nelegalno.

Lastnica 7000 kvadratnih metrov prostorov je namreč Mestna občina Ljubljana (MOL). Ta je v svoje načrte zapisala, da bo prostor namenila za kulturne dejavnosti, med drugim je zemljišče dolgo nameravala nameniti za gradnjo akademij, vendar se te zamisli nikoli niso uresničile. V proračunu za leto 2006 je predvidela prodajo zemljišča najboljšemu ponudniku, a se del svetnikov mestnega sveta s tem ni strinjal, zato je od namere odstopila, negotova prihodnost prostorov pa se je s tem podaljšala še za eno leto.

S svojo zasedbo želijo članice in člani neformalne skupine Iniciativa za Rog MOL opozoriti na njeno negospodarno ravnanje pri urejanju te elitne lokacije v središču Ljubljane in ji tudi predlagajo rešitev. Njihova zasedba je tako vse prej kot preprosto skvotovstvo, pač pa prej drzen poseg ustvarjalnih ljudi, ki jim je dovolj pasivnosti ter političnih in birokratskih spletk, pravijo. S slednjimi se sedaj tudi sami srečujejo, saj je MOL proti Društvu Politični laboratorij, Skupini Temp in Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, ki so prvi začeli z zasedanjem prostorov, vložila tožbo, prepovedala pa je tudi vabljenje in zadrževanje v kompleksu. Vse to naj bi bila dolžna storiti, saj jo k temu zavezuje stroga pogodba, sklenjena z LB Leasingom, sicer pa do idej mladih ni tako zelo nedojemljiva. Njihovo delovanje dopušča in se z njimi celo dogovarja, kako bi do spremembe namembnosti lahko varno ostajali v prostorih, ki propadajo.
Do sedaj je željo po uporabi prostorov izrazilo že več kot 60 društev, skupin, iniciativ in posameznikov. Prostor izkoriščajo slikarji, kiparji, glasbeniki, plesne skupine in drugi, nastaja pa tudi media lab, kjer naj bi oddajala lokalni radio in televizija in kjer se dnevno osvežuje spletna stran tovarna.org. O vsaki namembnosti prostora se bodo uporabniki sprotno dogovarjali, vsaka uporaba pa bo le začasna. Njihov končni cilj je oblikovati javni prostor, kjer bodo v stik prihajale interdisciplinarne kulturne dejavnosti in bodo tako različne ideje lažje prehajale in nastajale.
Kako se bo toliko ljudi uskladilo, bo pokazal čas, a trenutno tam vlada čudovita harmonija. Zakaj ne bi, bi mogoče vprašal cinik, saj vsak lahko dela tisto, kar mu je najljubše, a vseeno ne gre prezreti velike tolerance za želje drugega in predvsem družnega urejanja prostorov za skupno uporabo.

Irena Žgavc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.