Srčna UL: velika dobrodelna akcija za pomoč študentom v stiski

Pred skoraj letom in pol je epidemija covida-19 globoko zarezala tudi v študentska življenja. Poglobila je mnoge socialno-ekonomske stiske študentk in študentov, ko jim je onemogočila opravljanje študentskega dela, ki je mnogim predstavljalo edino pot do dostojnega preživetja, saj nizke državne štipendije že dolgo ne zadostujejo za prebijanje čez mesec. Tudi če smo se nekateri izmed nas do tedaj lahko zanašali na finančno pomoč staršev, je epidemija spremenila tudi to, saj se je družinam mnogih študentov med epidemijo zmanjšal mesečni dohodek.

»Študentke in študenti so bili in so še v času covida-19 ena najbolj prizadetih in hkrati ena najbolj spregledanih skupin v finančnem in izobraževalnem smislu. V tem študijskem letu so bile univerze popolnoma zaprte 69 odstotkov časa. Veliko se govori o pomanjkljivostih izobraževanja na daljavo v osnovnih in srednjih šolah, a dejstvo je, da so bile močno prikrajšane tudi študentke in študenti, kljub temu, da se jih obravnava kot odrasle osebe. Če k temu dodamo še dejstvo, da je študentsko delo praktično usahnilo, lahko razumemo, zakaj so se mnoge študentke in študenti znašli v psihosocialni stiski,« o študentski problematiki med covid epidemijo pravi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič.

UL in ZPMS na pomoč socialno ogroženim študentom

Na srečo so v teh težkih časih vzniknile mnoge iniciative, ki so prepoznale študentsko stisko med epidemijo in si prizadevajo za pomoč ogroženim študentom v tej nezavidljivi situaciji. Zdaj jim je ob bok stopila tudi sama Univerza v Ljubljani (UL), ki je 29. junija 2021 podpisala sporazum z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) o začetku akcije »Srčna UL«.

SRCNAUL

S tem projektom želita UL in ZPMS pomagati pri reševanju kratkoročnih finančnih težav študentk in študentov, ki so zaradi nepredvidljive epidemiološke situacije ostali brez običajnih virov za preživetje – so sami izgubili vir zaslužka (študentsko delo), so vir zaslužka izgubili njihovi skrbniki ali pa so se znašli v osebni okoliščini, ki je poglobila njihovo stisko. Zbrana sredstva se nakazujejo na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki tudi sodeluje pri končni razdelitvi sredstev študentkam in študentom v finančnih stiskah.

»Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo se takoj odzvali na pobudo Univerze v Ljubljani, saj smo tudi sami v preteklem in tem letu zaznali številne stiske mladih nad 18 let; ob tem smo nasploh ugotovili, da so prav starejši mladostniki kar zadeva različne oblike finančne in psihosocialne pomoči dejansko največkrat prezrta skupina.«
– dARJA GROZNIK, PREDSEDNICA zpms

Kako lahko pomagaš?

Kot študent gotovo poznaš koga, ki mu je epidemija v preteklem letu in pol otežila in korenito spremenila življenje. Morda se je med tistimi, ki so doživeli in še doživljajo socialno stisko, znašel tvoj sošolec, cimer ali prijatelj. Morda pomoč potrebuješ tudi ti sam.

Saj veš kako gre tista – vsak najmanjši dar šteje. In če želiš in moreš pomagati, lahko to narediš s poslanim kratkim telefonskim sporočilom (SMS-om) na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR).

Sredstva lahko nakažeš tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe. Več informacij je na voljo na spletni strani akcije Srčna UL.

Kako lahko pomagaš?

 

Kako lahko zaprosiš za pomoč?

Če si med tistimi, ki potrebujejo pomoč, tudi ti, ne odlašaj. Za denarno pomoč bodo lahko zaprosili študentke in študenti UL, z veljavnim statusom v študijskem letu 2020/21, ki so se znašli v stiski in izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • so mlajši od 26 let, starši oziroma skrbniki pa jih težko vzdržujejo, ker imajo nizek dohodek, ali
  • so starejši od 26 let, doseženi prihodki pa niso zadostni za osnovno preživetje (lastno ali vzdrževanih družinskih članov).

Vlogo lahko oddaš v obdobju od 15. septembra do 15. oktobra 2021, ki jih bo nato po vnaprej določenih kriterijih obravnavala Komisija za ocenjevanje vlog Srčne UL.

Prejšnji članekNova napredna pametna ura Huawei Watch 3 že v Sloveniji, s prednaročilom dobite še odlične slušalke
Naslednji članekPrepoved številnih plastičnih izdelkov v Evropski uniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.