Dijaška subvencionirana prehrana: Kako jo urediti?

a hungry girl opens the fridge
Te ugotovitve niso le skladne z velikim številom raziskav, ki kažejo, da lahko poznejše prehranjevanje poveča verjetnost za razvoj debelosti. Foto: Choreograph iz iStock

Dijaška subvencionirana prehrana je namenjena učencem in dijakom, ki izhajajo iz socialno manj vzpodbudnih okolij. S subvencionirano prehrano se jim zagotavlja cenejši ali brezplačen obrok, s čimer se izboljšuje dostopnost šolske prehrane.

Komu je namenjena dijaška subvencionirana prehrana?

Subvencija prehrane se lahko dodeli dijakom za malico. Za pridobitev subvencije je potrebno biti prijavljen na šolsko prehrano. Učenci in dijaki, ki so nameščeni v rejniško družino, imajo pravico do brezplačne malice. Prav tako so do te upravičeni dijaki, ki so prosilci za azil, ter tisti, ki so nameščeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami oziroma v domove za učence in obiskujejo šolo zunaj zavoda.

Kako dostopati do subvencije?

Postopek uveljavljanja subvencionirane prehrane poteka preko Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Vloge za subvencijo malice praviloma ni treba vlagati. Vlogo je potrebno vložiti samo v primeru, če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Mogoče jo je oddati po pošti ali osebno.

Dietitian holding avocado and olive oil above the table full of various healthy products, ketogenic diet concept
Foto: RossHelen iz iStock

Kako visoke so subvencije za dijaško prehrano?

Višina subvencije malice za dijake je odvisna od dohodkovnega razreda. Na primer, v prvem dohodkovnem razredu, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo do 516,76 evrov, je višina subvencije 100%.

V drugem dohodkovnem razredu, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo od 516,77 do 652,12 evrov, je višina 70%. V tretjem dohodkovnem razredu, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo od 652,13 do 787,44 evrov pa višina znaša 40%.

Poleg tega je šola dolžna organizirati toplo ali energijsko in hranilno bogatejšo hladno malico za dijake. Šola lahko ponudi tudi zajtrk, kosilo in popoldansko malico kot dodatno ponudbo. Dietne obroke pa organizira v okviru dodatne ponudbe, v skladu s svojimi zmožnostmi.

Fermented cabbage. Postbiotic functional food for your healthy gut diet
Foto: Eleonora Grigorjeva iz iStock

Cena malice v osnovni in srednji šoli je vrednost, po kateri šola zagotavlja malico učencem in dijakom. Ceno malice določi minister, pristojen za izobraževanje, praviloma pred začetkom vsakega šolskega leta.

Dijaška subvencionirana prehrana je pomembna za zagotavljanje enakega dostopa do kakovostne šolske prehrane za vse učence in dijake, ne glede na socialno-ekonomski položaj njihovih družin. S tem se spodbuja enakopravnost in omogoča boljše učne rezultate ter zdravje mladih generacij.

Prejšnji članekIluzija nastane v očeh, ne v možganih
Naslednji članekTako boš na dogodkih vedno pripravljen na množico

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.