Kako šole skrbijo za dijake z učnimi težavami?

Female University Or College Student Working At Computer In Library Being Helped By Tutor
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

V Sloveniji imajo dijaki z učnimi težavami možnost pridobiti pomoč in podporo v skladu z določbami Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami ter Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. V okviru teh zakonov so na voljo naslednji programi in prilagoditve za dijake z učnimi težavami.

Izdela se individualizirani program (IP)

Dijakom s posebnimi potrebami se lahko izdela individualiziran program, ki vsebuje prilagoditve, pomoč in dodatne aktivnosti, ki so prilagojene njihovim potrebam. IP običajno vključuje dodatno pomoč, podaljšanje rokov, individualno ali skupinsko učno pomoč ter druge oblike podpore.

Dopolnilni pouk za dijake, ki to potrebujejo

Dopolnilni pouk je na voljo dijakom, ki potrebujejo dodatno pomoč pri učenju ali želijo izboljšati svoje znanje na določenih področjih. Ta oblika pomoči se izvaja po pouku in lahko vključuje individualno ali skupinsko učno pomoč ter posebne učne metode.

Otroci hodijo proti šoli
Foto: Inside Creative House iz iStock

Individualna in skupinska strokovna pomoč

Dijaki lahko prejmejo individualno in skupinsko strokovno pomoč, na primer logopedske, psihološke ali pedagoške storitve. Strokovnjaki na teh področjih lahko pomagajo pri različnih učnih težavah ali razvojnih težavah.

Prilagoditve preverjanja znanja

Dijaki z učnimi težavami lahko zahtevajo prilagoditve pri preverjanju znanja, na primer dodatni čas, uporabo pripomočkov ali drugačen način preverjanja.

Exam with school students in back view of the classroom of young people having stress doing examination admission test for university and college education background
Foto: Chinnapong iz iStock

Pomembno je omeniti, da je izvajanje teh programov odvisno od posamezne šole in potreb dijakov. Za podrobnejše informacije o specifičnih možnostih in postopkih glede pomoči dijakom z učnimi težavami v Sloveniji se je najbolje posvetovati s šolskim svetovalnim delavcem ali se obrniti na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Prejšnji članekDan slovenskih krvodajalcev v znamenju 70. obletnice prostovoljnega krvodajalstva v Sloveniji
Naslednji članekFestival Lent 2023 – Prižigamo reflektorje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.