Učbeniki in učbeniški sklad v srednjih šolah

Pogled na zvezek v naročju študenta

Izobraževanje je ključnega pomena za razvoj vsake družbe, zato je pomembno zagotoviti učencem in dijakom ustrezna učna gradiva.

Učbeniški skladi

V Sloveniji se na področju srednjega šolstva uporabljajo učbeniški skladi, ki pomagajo pri oskrbi s potrebnimi učbeniki in učnimi gradivi. Učbeniški skladi predstavljajo finančno podporo, ki omogoča dostopnost kakovostnih učnih materialov za vse učence.

Ena izmed pomembnih točk glede učbeniških skladov je avtonomnost šol pri izbiri učbenikov in učnih gradiv. Strokovni aktivi učiteljev v šolah imajo svobodo pri izbiri ustreznih učnih materialov. To omogoča prilagajanje učnega procesa specifičnim potrebam učencev in dijakov ter upoštevanje ciljev izobraževalnih programov.

Sofinanciranje nastajanja učbenikov

Čeprav učbeniški skladi niso obvezni za srednje šole, jih večina šol ustanovi. Pomembno je omeniti, da država sofinancira nastajanje učbenikov za določene skupine učencev. Med te skupine spadajo italijanska in madžarska narodna skupnost, slepi in slabovidni učenci ter učenci v šolah s prilagojenim programom. Ta finančna podpora omogoča, da so učbeniki dostopni tudi tem učencem, ki bi sicer imeli težave pri pridobivanju potrebnih gradiv.

Pisanje na papir
Foto: Unseen Studio on Unsplash

Poleg tega je za srednje šole značilno, da ministrstvo sofinancira izdelavo učbenikov za programe, pri katerih zaradi majhnega števila dijakov ni ekonomskega interesa za zasebne založnike. To se pogosteje pojavlja pri poklicnih in strokovnih programih. S tem se zagotavlja, da imajo tudi dijaki teh programov dostop do učnih gradiv.

Vrednosti točke učbeniškega sklada

Pomembno je tudi omeniti vrednost točke, ki določa finančno podporo za učbeniške sklade. Ministrica oziroma minister, pristojen za izobraževanje, izda sklep o vrednosti točke in dinamiki nakazil sredstev za učbeniške sklade vsako leto. V letu 2023 je vrednost točke pet evrov, kar vključuje vse dajatve.

Učbeniški skladi v srednjih šolah so zato pomembna sestavina izobraževalnega sistema, saj omogočajo finančno podporo pri oskrbi učencev in dijakov z učbeniki ter učnimi gradivi. S tem se zagotavlja enakopravnost pri dostopu do kakovostnega izobraževanja za vse učence, ne glede na njihove posebne potrebe ali vrsto programa, ki ga obiskujejo. Pri tem pa seveda ne smeš pozabiti vrniti učbenikov na koncu vsakega šolskega leta. Tako te lahko uporabljajo tudi generacije, ki pridejo za tabo.

Socialno šibke družine

Poleg tega obstajajo tudi nevladne organizacije in dobrodelne ustanove, ki se zavzemajo za enakost pri dostopu do izobraževanja. Te organizacije pogosto izvajajo različne projekte, akcije zbiranja sredstev ali donatorske kampanje, namenjene zagotavljanju učbenikov, delovnih zvezkov in drugih potrebnih učnih materialov za socialno ogrožene srednješolce.

Med tovrstnimi projekti so tudi sejmi rabljene literature, ki večinoma potekajo na začetku vsakega septembra. Pozanimaj se, če tovrsten sejem organizira tudi tvoja šola. Tam lahko najdeš veliko ugodnejša gradiva, kot če se lotiš iskanja v knjigarnah in podobnih prodajalnicah.

hands, friendship, friends
Foto: jarmoluk iz Pixabay
Prejšnji članekV mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije – prihaja poletna Ljubljanska vinska pot
Naslednji članekDan slovenskih krvodajalcev v znamenju 70. obletnice prostovoljnega krvodajalstva v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.