Zanimivosti o vpisu v srednjo šolo za leto 2023/24

Zanimivosti o vpisu na srednje šole 2023-24
Zanimivosti o vpisu na srednje šole 2023-24

Vpis v srednje šole za šolsko leto 2023/24 nam je prinesel kar nekaj zanimivih informacij. Rok za prenos prijav se je zaključil s koncem aprila, zdaj pa smo zbrali nekaj najbolj zanimivih informacij o vpisu oziroma prvih letnikih prihajajočega šolskega razreda.

5 hitrih dejstev o vpisu v srednjo šolo 2023/24

  • Letos zaključuje osnovno šolo 21.571 devetošolcev (lani 19.881), kar je 1.690 kandidatov več kot lani.
  • Za vpis v srednje šole za šolsko leto 2023/2024 prijavilo 22.870 kandidatov.
  • Prvotno število razpisanih mest (25.560) za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto 2023/2024, ki je bilo objavljeno z razpisom januarja letos, se je malenkost spremenilo. Število se je zmanjšalo na 25.428 razpisanih mest.
  • Mreža vajeniških šol se z naslednjim šolskim letom nekoliko širi. Po novem se bodo lahko v taki obliki izobraževanja dijaki izobraževali v 21 programih (lani v 14) na 18 šolah,
  • Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti 45,9 odstotka prijavljenih kandidatov, kar je 3,4 odstotka več kot lani.
Desks and chairs in an empty classroom. This is Japanese school.
Foto: Yoshitaka Naoi iz iStock

V nadaljevanju lahko najdeš informacije, kot so:

  • večje število prijav kot je učencev, ki zaključujejo osnovno šolo
  • vpis v izobraževanja večji povsod, izjema so le gimnazije

6. Prijav je več kot učencev, kako je to mogoče?

Za vpis v srednjo šolo za naslednje šolsko leto je sicer prijavljenih več kandidatov, kot je učencev, ki letos zaključujejo osnovno šolo, saj so se lahko na razpisana mesta prijavili tudi kandidati, ki so zaključili samo osnovnošolsko obveznost in vsaj sedem razredov, kar je zadosten pogoj za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, dijaki, ki se z naslednjim šolskim letom ponovno vpisujejo v začetni letnik, vendar v drug izobraževalni program (dijaki preusmerjenci), nekaj pa je tudi prijavljenih kandidatov, ki osnovno šolo v tem šolskem letu zaključujejo v tujini (dijaki tujci).

5. Kako je videti statistika prijav v poklicna izobraževanja?

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 625 kandidatov (lani 555), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 4.340 kandidatov (lani 3.916), od tega se jih je 212 (lani 134) odločilo za vajeniško obliko izobraževanja, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 9.942 kandidatov (lani 9.002) in v gimnazijske programe 7.963 kandidatov (lani 7.510).

Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 6.246 kandidatov (lani 6.046), za strokovne gimnazije pa 1.717 kandidatov (lani 1.464).

4. Vajeniške šole imajo 212 kandidatov

Trenutno je na programih v vajeniški obliki izobraževanja skupno prijavljenih 212 kandidatov, in sicer 67 v programu Avtoserviser, 42 v programu Mizar, 28 v programu Oblikovalec kovin – orodjar, 22 v programu Mehatronik operater, 17 kandidatov v programu Strojni mehanik, 9 v programu Avtokaroserist, 8 v programu Inštalater strojnih inštalacij, po 4 kandidati so se prijavili v programa Gastronomske in hotelske storitve ter Steklar, po 3 kandidati v programa Slikopleskar – črkoslikar in Pečar – polagalec keramičnih oblog, po 1 kandidat pa v programih Elektrikar, Tapetnik, Klepar – krovec, Tesar in Zidar.

3. Vpis v gimnazije padel

Delež prijavljenih kandidatov v primerjavi z lanskim letom v vseh vrstah programov je, razen v gimnazijskih, večji in sicer je delež prijavljenih:

  • v programih nižjega poklicnega izobraževanja 2,7 odstotka (lani 2,6 odstotka),
  • v programih srednjega poklicnega izobraževanja skoraj 19 odstotkov (lani 18,7 odstotka)
  • in v programih srednjega strokovnega izobraževanja 43,5 odstotka (lani 42,9).

Delež prijavljenih v gimnazijskih programih pa je letos v primerjavi z lanskim letom spet nekoliko nižji, in sicer znaša 34,8 odstotka (lani 35,8 odstotka).

2. Veliko zanimanja je za …

Na področju srednjega strokovnega izobraževanja je letos zaznati izrazito povečanje zanimanja za vpis v programa Gradbeni tehnik in Ekonomski tehnik, veliko zanimanja je tako kot vsako leto tudi na programih Tehnik računalništva, Zdravstvena nega, Predšolska vzgoja, Strojni tehnik, Tehnik mehatronike, Elektrotehnik, Farmacevtski tehnik, Medijski tehnik, Tehnik oblikovanja in še v nekaterih drugih.

Med srednje poklicnimi programi letos še posebej izstopa zanimanje za vpis v programa Frizer in Pečar – polagalec keramičnih oblog, tako kot doslej pa je največ zanimanja med kandidati tudi za programe Računalnikar, Avtoserviser, Mehatronik operater, Elektrikar, tudi Mizar in Slaščičar.

1. Omejitev vpisa bo tudi letos

Tudi letos se omejitvam vpisa ni bilo mogoče izogniti. Vpis bo omejen sicer na 70 šolah (lani 51), vendar velja posebej izpostaviti, da kljub temu, da je seznam šol z omejitvami letos večji kot doslej, večina teh šol, ki bodo vpis omejile, nima posebnih presežkov prijavljenih. Na večini šol in programov, kjer bo omejitev vpisa, se presežek prijavljenih giblje od 2 do 5 kandidatov več, kot je razpisanih mest.

Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti 45,9 odstotka prijavljenih kandidatov (lani 42,5 odstotka) oziroma v programih z omejitvijo vpisa je prijavljenih 10.516 kandidatov (lani 8.916).

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOdkritje, ki bo spremenilo svet protetike
Naslednji članekZaslon, ki bo prepričal tudi največje dvomljivce
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.