Stavbe, ki potrebujejo življenje!

Vam je kdaj med sprehajanjem po Mariboru pogled obstal na mogočnih stavbah, ki molče strmijo v mimoidoče in dajejo vtis, kot da so vsi pozabili nanje? Se je v vaših mislih pojavila ideja, kako bi v teh stavbah obudili življenje na način, ki bi hkrati vračal tudi mestu?

 

Zanimiv pogovor o tem je tekel na okrogli mizi »Prostori drznih in samoiniciativnih«, ki jo je 21.3.2013 ob 17. uri v sklopu projekta Stopinje mesta izvedla MISC INFOPEKA v sklopu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. Že iz uvodnih predstavitev govornikov je bilo zaznati, da bomo priča nenavadnim zgodbam o samoniklih prizoriščih, nekomercialni kulturi in skvotih. Najprej kratka razlaga pomena besede skvot: pri »skvotanju« gre bolj za označevanje teritorija; o ideji in praksi alternativne družbene dejavnosti, ki legitimira nelegalnost zasedbe zapuščenega prostora.

 

Samonikla prizorišča dajejo mladim posameznikom in skupinam prostor, kjer se lahko družijo in ustvarjajo. Eno takšnih prizorišč je Klinika za zdravljenje faušije, ki je nastala iz starega vojaškega skladišča. Gospod Jurij, vodja Klinike za zdravljenje faušije pravi: »Vsak, ki je del Klinike, dela družbeno koristna dela«. Ne smemo pozabiti še na Pekarno, ki že dolga leta deluje kot alternativa dogajanju v mestnih klubih, društvih in organizacijah. Pravi oddih od vsakodnevnega poslušanja komercialnih radijskih postaj lahko ujamemo na frekvenci radia MARŠ. Zagnana, mlada ekipa vsak delovni dan ustvarja program, ki ponuja pester nabor glasbe, za tiste, ki si želijo poslušati nekaj drugačnega. Prostorov drznih in samoiniciativnih ne najdemo samo v Mariboru. Močna glasbena scena, želja po svojem prostoru, udejstvovanju mladih in prevzemanju vlog je bila odločilna, da imajo v Bistrici ob Sotli Mladinski center oz. prostor, kjer se mladi lahko kulturno in umetniško izražajo. Bitko za tak prostor so dobili tudi v Trbovljah, kjer deluje PUNKT.

 

Da se vrnem nazaj k zapuščenim in nemim stavbam v Mariboru …

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je v mestu še veliko potenciala za obujanje in oživljanje starih mestnih stavb, kjer bi zlasti mladi lahko našli prostor zase in svojo ustvarjalnost. Ustvarjalci nekomercialne kulture se zavedajo, da na njihovih dogodkih ne bo množičnega občinstva in tega niti ne pričakujejo. Kljub temu so si organizatorji okrogle mize morda želeli še kakšnega obiskovalca več, a je bil zaključek večera vseeno zelo sproščen in povezovalen.

 

Ker je Maribor letos Evropska prestolnica mladih, imamo mladi priložnost vrniti veselje v marsikatero stavbo in napolniti ogromno prostorov. Naj zaključim z besedami Oskarja iz radia MARŠ: »Če ne zdaj, kdaj pa?«

 

 

Tekst: Monika Rajšp

Foto: MISC INFOPEKA

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.