Ste kdaj sanjali o tem da letite kot ptica?

room full of clouds surreal dream 3d rendering moon
Foto: ogeday çelik iz iStock

Človeka že iz pradavnine spremlja večna želja – leteti kot ptica. Že legendarni Leonardo Da Vinci je preučevanju te želje in načrtovanju naprav, ki bi človeku omogočile poleteti namenil obsežen del svojih raziskovanj.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja se je v razvitih zahodnih državah pojavil nov športni program imenovan »bodyflying«, po slovensko letenje v simulatorju prostega pada. Preprosto in poenostavljeno povedano gre pri vetrovniku za vertikalno letalno komoro skozi katero s pomočjo močnejših specialnih motorjev in propelerjev teče curek zraka večje hitrosti, ki omogoča da na njemu dejansko letimo.

V letošnjem letu je prvi tovrstni simulator prostega pada, AERODIUM Logatec, svoja vrata odprl tudi v Sloveniji. Lokacija vetrovnika se nahaja v OC Logatec, le slabih 500 metrov od izvoza iz AC Ljubljana – Koper.

Kdo vse lahko leti v vetrovniku?

Vsakdo, omejitev praktično ni. Zračni tok v vetrovniku je tako močan, da lahko preprosto ležete nanj in na njem letite, čeprav nimate kril. S spreminjanjem položaja telesa lahko zaradi delovanja aerodinamičnih zakonitosti v zračnem toku izvajate različne letalne prvine in ob tem občutite neizmerno zadovoljstvo svobode gibanja.

Letenje v vetrovniku je varno, predhodne izkušnje niso potrebne. V vetrovniku je z letalcem ves čas inštruktor, ki poskrbi za sproščen in varen let. Za letenje v vetrovniku ni potrebno biti izkušen športnik, pomembna je le želja po novem in razburljivem doživetju.

Letenje v vetrovniku je edinstveno doživetje zabave, primerno za vsakogar, ki išče nekaj novega, izvirnega in drugačnega. Je nepozabna avantura primerna tako za otroke in družine, kot za organizirane skupine in podjetja, saj zaradi unikatnosti izkušnje povezuje in navdušuje.

Vetrovnik omogoča tudi treninge različnih padalskih disciplin, hitrejše osvajanje znanja o gibanju telesa v zraku in prostem padu ter izvajanje aerodinamičnih raziskav, vendar  je po drugi strani občutno bolj namenjen popolnoma običajnim ljudem. Ljudem, ki si želijo občutiti kaj pomeni leteti, kaj pomeni prosti pad – na cenovno dostopen in predvsem varen način.

Nenazadnje se verjetno tudi zaradi tega simulatorji prostega pada v zadnjih letih v svetu uvrščajo visoko med najbolj iskane športno-turistično usmerjene programe za aktivno preživljanje prostega časa zelo široke palete uporabnikov. Od otrok in družin na eni strani, pa do t.i. »team building« programov podjetij na drugi, saj za zelo sprejemljivo ceno nudijo doživetje resnično nepozabne izkušnje.

Tehnični podatki:

  • Tip tehnologije: WW-O-4 (W3).
  • Premer letalne komore (valj):3,7 m.
  • Višina letalne komore:9 m.
  • Največja hitrost:230 km/h
  • Moč motorjev: 1000 kW.

Več podatkov: www.aerodium.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.