STEVEN SPIELBERG predsednik žirije canskega festivala 2013

Ameriški režiser in producent Spielberg je nasledil Nannija Morettija, režiserja, ki je žiriji predsedoval lansko leto. Na predsedovanje je pristal že pred dvema letoma, je ponosno povedal direktor festivala Thierry Frémaux, a letos bo za vlogo zagotovo našel čas. Po besedah Spielberga, je spomin na njegov prvi canneski festival, z debijem filma E.T. seže skoraj 31. let nazaj, danes eden njegovih najbolj živih spominov v karieri. Skoraj šest desetletij nazaj je Festival De Cannes že postavljal platformo za najboljše filme, jih raziskoval in predstavljal svetu. Canneski festival, pravi Spielberg, tako vedno znova dokazuje, da je film jezik sveta.

Za Spielberg je značilna bogata domišljija v kombinaciji z brezmejno radovednostjo, veseljem do inovacij in talentom za vodenje. V njegovih filmih se sprehodi med resničnostjo in sanjami:  prehaja od zabavnih filmov do resnih razmišljanj o zgodovini in rasizmu, kar izraža upanje za mirno uskladitev sveta.

 

V svoji 40-letni karieri je posnel 27 filmov, od katerih je večina pomembnih v zgodovini svetovne kinematografije: Saving Private Ryan (1998), Minority Report (2002), Catch Me If You Can (2002), War of the Worlds (2005), or the recent The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn (2011), njegov prvi film v 3D tehniki.

 

Njegov epski film Lincoln, portret človeka, ki je odpravil suženjstvo v Združenih državah Amerike, si je ogledalo že več kot milijon gledalcev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.