»Student Advantage« tudi na fakultetah v Sloveniji

Brezplačna uporaba zbirke 0ffice 365 za študente 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Microsoft sta spomladi sklenila dogovor o vključitvi v Microsoftov program »Student Advantage«, ki študentom na fakultetah v času šolanja omogoča brezplačno uporabo zbirke Office 365. To pomeni možnost uporabe vedno najnovejše programske opreme praktično na kateri koli napravi (računalnik, tablica, telefon), hkrati pa dobijo tudi dostop do elektronske pošte in prostor za shranjevanje vsebin.

 

Dogovor velja za vse fakultete z aktivno naročnino na Office 365. Za ceno naročnine na Office 365, ki jo izobraževalne ustanove sklenejo za potrebe organizacije, lahko ponudijo brezplačno uporabo zbirke Office 365 tudi vsem svojim študentom. Že v kratkem pa bodo enako ugodnost lahko ponudili tudi učiteljem. Izobraževalne ustanove z vključitvijo v program »Student Advantage« nimajo dodatnih stroškov, poskrbeti pa morajo za poimenski seznam tistih, ki so upravičeni do brezplačne uporabe programskega paketa Office 365.

 

Kako izkoristiti brezplačno naročnino? 

Študenti lahko brezplačen dostop do zbirke Office 365 koristijo zgolj preko izobraževalne ustanove, ki jo obiskujejo. Izobraževalne ustanove s sklenjeno aktivno naročnino na Office 365 se morajo povezati z enim od podjetij, ki v imenu Microsofta skrbi za izvajanje sklenjenega dogovora (Gambit ali Arnes). Izdelati morajo seznam upravičencev in poskrbeti, da je le-ta vedno aktualen, saj vsak od upravičencev prejme svoje uporabniško ime in geslo. Arnes ima na voljo orodje za upravljanje s seznamom upravičencev, ki olajša delo izobraževalnim ustanovam. Gre za rešitev Oblak 365, ki je nastala kot plod sodelovanja med Arnesom, Šolo prihodnosti Maribor in Microsoftom. Gre za spletno aplikacijo, ki deluje kot vmesnik med obstoječo infrastrukturo Arnes AAI in oblačnimi storitvami Microsoft Office 365. Študentom in učiteljem omogoča, da si sami ustvarijo dostop do storitev, ki jih dovoli organizacija. Po poteku upravičenosti do storitev pa aplikacija poskrbi tudi za odstranjevanje licenc.

 

Zbirka Office 365  

Microsoft je poskrbel, da Office 365 deluje brezhibno praktično na vseh napravah s spletnim brskalnikom. Zato lahko s pomočjo Office 365 uporabniki dostopajo do svojih podatkov in opravljajo svoje delo kjerkoli. Aplikacije so optimizirane za operacijski sistem Windows 8 na osebnih računalnikih in tablicah ter za pametne telefone Windows Phone 8. Brezhibno delujejo tudi v sistemu Windows 7. Aplikacije Office vsak uporabnik lahko namesti na pet svojih naprav, s spletnimi aplikacijami Office Web Apps pa lahko z dokumenti Office delajo tudi uporabniki naprav, ki jih poganjajo iOS in Android.

 

Office 365 je dostopen kot storitev v oblaku. To pomeni, da so vse programske rešitve in dokumenti varno ter z nadzorovanim dostopom shranjeni v visokotehnoloških strežnikih družbe Microsoft.  Omogoča vsa dobro znana orodja v pisarniški zbirki Office (Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Outlook, Access, Project, Lync, …), dostopanje do programov in dokumentov preko osebnih računalnikov in mobilnih naprav, dostopanje do elektronske pošte, koledarjev in imenikov iz katere koli naprave, varno shranjevanje dokumentov v oblaku in souporaba datotek, objavljanje spletnih mest, itd.

 

Brezplačna naročnina za vse izobraževalne ustanove 

Brezplačno uporabo zbirke Office 365 svojim učencem, dijakom in študentom oziroma zaposlenim lahko omogočijo:

–          vrtci (z enotami),

–          osnovne šole (s podružnicami in/ ali vrtci),

–          srednje šole in srednješolski centri (z dijaškimi domovi in / ali višjimi šolami),

–          samostojne višje šole,

–          zavodi, ki izobražujejo učence in dijake s posebnimi potrebami,

–          ljudske univerze,

–          glasbene šole,

–          zavodi, ki so sofinancirani s strani s strani naročnika v skladu s 86. členom Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ter šole s koncesijo v skladu z 85. členom omenjenega zakona,

–          javni zavodi, ki opravljajo dejavnost mladinskih centrov, nacionalni center za izvajanje dejavnosti info in svetovalnih centrov,

–          javni zavodi, ustanovljeni na podlagi 28. člena ZOFVI (Zavod RS za šolstvo, Center RS za poklicno izobraževanje, Andragoški center Slovenije, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, Šola za ravnatelje, Državni izpitni center, CMEPIUS, Zavod za šport RS Planica, Šolski muzej).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.