Študent s kreditom v žepu

Danes skoraj ni dijaka, ki ne bi nadaljeval šolanja na fakulteti. Znanje ima vsak dan večjo težo, vsak dan pa je tudi več stroškov.

Situacija, ki vlada danes, ni težka le za delavski razred, ampak tudi za tiste, ki so se odločili za študij. Četudi študiraš redno in s študijem nimaš ne vem kakšnih stroškov, stroške predstavljajo bivanje ali vožnja, prehrana itd.

Študent lahko pridobi tudi kredit za študij – pridobitev je odvisna od pogojev, ki jih postavi določena banka. Povprašali smo banke, kakšni so njihovi pogoji za pridobitev kredita, in izvedeli:

POŠTNA BANKA SLOVENIJE, d. d.
Banka študentom – imetnikom študentskih osebnih računov – odobrava kratkoročne gotovinske kredite z odplačilno dobo do 12 mesecev v višini do 500,00 EUR. Kredit se praviloma odobri po treh rednih mesečnih prilivih sredstev na študentski osebni račun pri banki. Mesečna anuiteta kredita, ki ga banka odobri imetniku študentskega osebnega računa, ne sme presegati 60 % povprečnega rednega mesečnega priliva v preteklih treh mesecih. Kredit se lahko odobri največ za tako dobo, da kreditojemalec plača zadnjo mesečno anuiteto v zadnjem mesecu veljavnosti potrdila o šolanju, in kot oblika zavarovanja se zahteva jamstvo najmanj enega kreditno sposobnega poroka. Lahko pa se individualno dogovori tudi za višje zneske in daljše ročnosti, seveda ob zagotovitvi ustreznega zavarovanja, nam je povedala mag. Gordana Dragić.

Hypo Alpe-Adria-Bank d. d.
»Naša banka ima v ponudbi kratkoročne študentske kredite, torej najdaljše ročnosti do 12 mesecev. Študent, ki želi najeti kredit, mora imeti redne mesečne prilive z naslova štipendije, družinske pokojnine ali študentskega dela na transakcijski račun pri banki. Študentske kredite običajno zavarujemo s kreditno sposobnimi poroki, kar so običajno starši.« Nataša Crnkovič.

Banke Celje d. d.
Banka Celje ponuja tudi kredite za študij, ki so namenjeni za plačilo šolnine in drugih stroškov študija. Nudijo kredit za imetnike študentskega transakcijskega računa, ki je namenjen študentom, ki so vpisani v najmanj drugi letnik fakultete. Tatjana Rajh nam je povedala, da je ta kredit namenjen nakupu računalniške opreme, študijske literature in plačilu ostalih stroškov študija; upošteva se kreditna sposobnost, najvišji znesek kredita je omejen na 2100 €; odplačilna doba kredita je do 2 let; koriščenje kredita je v celoti gotovinsko; kredit se praviloma zavaruje s poroštvom; brez stroškov odobritve kredita za imetnike študentskega računa in odplačevanje kredita se vrši na podlagi trajnega naloga.

UniCredit Banka Slovenija d. d.
»V UniCredit Bank študentom ponujamo potrošniške kredite z atraktivno obrestno mero, naši izkušeni svetovalci pa ponudbo prilagodijo potrebam vsakega posameznika. V primeru najema študentskega posojila mora posameznik posredovati veljavno potrdilo o vpisu, odločbo o štipendiji, če jo študent prejema, ter ostala morebitna dokazila o prejemu prilivov na transakcijski račun. Pri najemu potrošniškega kredita banka zahteva osebno poroštvo vsaj enega redno zaposlenega in kreditno sposobnega starša (poroka), odplačilo kredita pa poteka na enostaven način z rednim odplačevanjem z uporabo trajnih nalogov.
Najvišji možen znesek odobritve študentskega kredita pri UniCredit Bank je 4000 EUR, pri čemer se preverja kreditna sposobnost osebnega poroka, torej redno zaposlenega oz. upokojenega in kreditno sposobnega starša. Študent lahko odplačuje kredit od 3 do 36 mesecev. Za študentski kredit v višini 4000 EUR EURIBOR trenutno znaša + 3,3 %. Stroški odobritve kredita v višini 4000 EUR znašajo 19 EUR.« Mateja Čotar

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.