Študenti bodo ponovno pomagali polniti zaloge krvi

Pred vrati je že tradicionalni študentski krvodajalski teden, ki bo potekal od 15. do 19. aprila 2013 pod sloganom Častim ½ litra! po vseh večjih mestih po Sloveniji.

.  

Študentska organizacija Slovenije bo krvodajalsko akcijo – skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in Zvezo Študentskih klubov Slovenije (ŠOU v Lj, ŠOUM, ŠOUP in Zvezo ŠKIS) – izvedla v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Vabljeni k darovanju!

 

Po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, kar pomeni, da dnevno potrebujejo okoli 350 krvodajalcev. Med največjimi porabniki krvi so bolniki z raznimi hematološkimi in/ali onkološkimi obolenji, velike količine krvi pa potrebujejo tudi bolniki pri operacijah in presaditvah ter ponesrečenci s težjimi poškodbami. Da bi zapolnili zaloge krvi po slovenskih bolnišnicah, so k darovanju v čim večjem številu vabljeni vsi študenti in tudi drugi. Rek “nesreča nikoli ne počiva” še predobro velja in študenti pri tem nismo nobena izjema.

 

Krvodajalec je lahko vsak, ki je zdrav in se dobro počuti. Pred odvzemom lahko krvodajalec poje nemasten obrok (npr. kruh z marmelado), priporočljivo je, da popije dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), izogiba pa naj se mastni hrani in mlečnim izdelkom (mleko, maslo …). Več o tem, kaj je treba upoštevati pred odvzemom krvi, je objavljeno tudi na spletni strani www.castimkri.si. Poleg tega pa se lahko na spletni strani posameznik tudi vpiše v bazo krvodajalcev in si tako zagotovi, da bo pravočasno obveščen o naslednji krvodajalski akciji.

Odvzem krvi bo potekal v več mestih po Sloveniji. V Ljubljani bodo študenti lahko darovali kri na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, Ljubljana v torek, 16. aprila 2013, od 7.00 do 14.30 in v sredo, 17. aprila 2013, od 7.00 do 16.30. V torek bo organiziran tudi brezplačen prevoz iz Rožne doline (ob 10. uri na avtobusni postaji) in ob 11. uri s Kardeljeve ploščadi (parkirišče pred študentskimi domovi, nasproti ekonomske fakultete).

 

Na Obali bo krvodajalska akcija potekala v Splošni bolnišnici Izola, Polje 35, Izola, na oddelku za transfuzijsko dejavnost v torek, 16. aprila 2013, od 7.30 do 12.00 in v sredo, 17. aprila 2013, od 9.00 do 12.00. Tudi tu bodo organizirali brezplačen prevoz izpred ŠOUP-a, Pristaniška ulica 3, iz Portoroža pa po dogovoru. Zaradi lažje organizacije je potrebna predhodna najava na prostovoljstvo@soup.si ali pri promotorjih na terenu.

Tudi Mariborski študenti bodo lahko darovali kri v torek, 16. aprila 2013, od 8.00 do 15.00 na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, na Centru za transfuzijsko medicino, Ljubljanska 5, Maribor. Ta dan bodo organizirali tudi brezplačen prevoz izpred vseh fakultet. V sredo, 17. aprila 2013, od 8.00 do 15.00, pa bo darovanje krvi potekalo v dvorani ŠTUK na Gosposvetski cesti 83, Maribor.

V Celju bodo lahko darovali kri v torek, 16. aprila 2013, od 7.30 do 10.30 v Splošni bolnišnici Celje, na Oddelku za transfuzijo. Več informacij dobite na spletni strani Kluba študentov občine Celje.

V Trbovljah bo odvzem krvi potekal v četrtek, 18. aprila 2013, v Splošni bolnišnici Trbovlje, na Centru za transfuzijsko dejavnost. Več informacij je objavljenih na spletni strani Kluba trboveljskih študentov.

 

Na Jesenicah bo Klub radovljiških študentov v sodelovanju s ŠD Gibaj se organiziral krvodajalsko akcijo v torek, 16. aprila, od 7.30 do 12.00 v Splošni bolnišnici Jesenice, Center za transfuzijsko dejavnost Jesenice (Titova 112, Jesenice). V primeru velikega števila darovalcev bodo organizirali prevoz. Prijave za prevoz sprejemajo do petka, 12. aprila 2013, na mateja.zupan@krs-klub.si.

Na Ptuju bo Klub ptujskih študentov organiziral krvodajalsko akcijo v torek, 16. aprila, med 7.00 in 11.00 na transfuzijskem oddelku v kleti Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

V Črnomlju pa bo Klub belokranjskih študentov organiziral odvzem krvi v ponedeljek, 15. aprila, od 7.00 do 12.00 v OŠ Mirana Jarca.

Dodatne informacije o študentskem krvodajalskem tednu najdete na spletni strani www.castimkri.si

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.