Študentska arena: za ohranitev ogrožene vrste – mladih

Mladi so ogrožena vrsta in hkrati naša prihodnost – pa naj se sliši še tako klišejsko. In pri odraščanju se soočajo z velikimi izzivi, med drugim z iskanjem zaposlitve. Zato je pomembno, da zanje kot družba skrbimo in jih na njihovi poti do samostojnosti podpiramo.

 

Čeprav samo enkrat letno, Študentska arena že vrsto let skrbi za mlade in jih podpira z uporabnimi informacijami in orodji za spopad z izzivi odraščanja. Tudi letos bo 16. Študentska arena od 20. do 22. oktobra na Gospodarskem razstavišču ponujala priložnosti in izobraževanja za lažjo zaposlitev, omogočala neposreden stik z delodajalci, učila o mreženju na Mali šoli mreženja, poleg tega ponujala ideje za kakovostno preživljanje prostega časa, predstavljala mlade podjetnike in mlade talente, zabavala, preganjala stres v »Stress-out« parku in še marsikaj. Aktiviraj se! ostaja geslo Študentske arene in mlade spodbuja, naj aktivno iščejo priložnosti in ideje zase, s tem pa tudi svoje mesto v družbi.

 

Izobraževanje in zaposlovanje, pomešana z zabavo

Na skupaj več kot 200 dogodkih v okviru dvoran in Mestne ploščadi Gospodarskega razstavišča boŠtudentska arena ponudila zanimive debate in predavanja v okviru izobraževalnega programa, konkretne stike med mladimi in delodajalci na Zaposlitvenem sejmu, prostor za izmenjavo idej in izkušenj vsem, ki se želijo podati na podjetniško pot, v t. i. Start-up aveniji, prepustila odrska tla naŠtudentskem trgu plesalcem, pevcem in akrobatom ter odprla vrata zabavi in sproščenemu vzdušju med stojnicami in na t. i. Urbani ploščadi.

 

Z razstavljavci na sejmu bo predstavila vse vidike študentskega življenja – od kakovostnega preživljanja prostega časa do študentskih popotovanj, športnih in drugih tečajev, delovanja društev, zvez, prostovoljcev, različne izdelke za vsakdanjo rabo ter storitve za finančno neodvisnost mladih. V okviru prireditve bodo svoje aktivnosti na razstavnih prostorih predstavili tudi soorganizator Študentske areneŠtudentska organizacija Univerze v Ljubljani ter partnerja prireditve Študentska organizacija Slovenijein Dijaška organizacija Slovenije z vsemi svojimi entitetami. Kakšno je mestno življenje in kako se lahko mladi aktivirajo v Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope 2016, pa bo predstavila tudi Mestna občina Ljubljana v t. i. Mestnem parku.

 

Zaposlitveni sejem: predstavitev 300 delovnih mest in uporabna predavanja

Zaposlitveni sejem Študentske arene bo potekal na več prizoriščih. Na Zaposlitveni aveniji v okviru sejma bodo potekale predstavitve in razgovori z delodajalci, ki skupaj ponujajo 300 delovnih mest v Sloveniji in tujini s področij bančništva, financ, zavarovalništva, gradbeništva, arhitekture, kemije, farmacije, marketinga, IT, transporta, nabave in logistike, trgovine, trženja, prodaje, elektrotehnike in elektronike, strojništva in metalurgije, zdravstva in nege ter nekaterih drugih področij.

 

Start-up avenija, ki bo prav tako v okviru sejma, je namenjena vsem mladim, ki razmišljajo, da bi svojo kariero začeli kar s start-upom ali pa že pogumno stopajo po tej poti. V okviru avenije se bodo predstavili mladi »start-upovci« s področij logistike, aplikacij za mobilne naprave ter izdelave dodatkov, pohištva in obeskov iz lesa, ki bodo z obiskovalci izmenjevali podjetniške izkušnje in predstavljali svoje izdelke in storitve.

 

V okviru izobraževalnega programa v predavalnicah pa bo potekalo 15 predavanj in predstavitev na temo zaposlovanja – o pomenu »vez-in-poznanstev« pri iskanju zaposlitve, o moči družbenih omrežij pri iskanju zaposlitve, kakšne so oblike dela in na kaj je treba biti pozoren pri posamezni obliki, kako se pripraviti na in urediti za zaposlitveni razgovor, kakšne so priložnosti in prednosti dela v tujini, katerih je 7 korakov do uspeha v podjetništvu, zakaj je pomembno znanje iz prava na primerih iz študentskega dela, zaposlovanja, bolniškega staleža,  ipd.

 

Izobraževalni in spremljevalni program: mlade opremljamo z znanjem za življenje  

Poleg informacij in znanj o zaposlovanju bodo lahko mladi v okviru izobraževalnega programa pridobili še številna druga uporabna znanja. Izvedeli bodo, kako v krajšem času narediti več, kako se »pobrati« po neuspehu, kako boljše sodelovati s profesorjem, kaj jim prinaša nov sistem eZdravje in še veliko drugega. Nekdanji profesionalni športnik, Tine Slabe, bo predstavil, kako izstopiti iz povprečja in se postaviti v realno ekonomsko situacijo. Slovenska filantropija bo predstavila, kaj lahko mladi prostovoljci naredijo v primerih, kot je trenutna situacija z begunci. Mednarodna poslovna akademija bo predstavila študij na Danskem. Kratos bo pripravil delavnico hitrega branja. Pro Creathor bo vodil delavnico na temo učinkovitejšega učenja in trajnega pomnjenja. Zorica Kalan pa bo predstavila nevrolingistično programiranje v praksi. Gorazd Prah bo skupaj s Telekomom Slovenije predstavil moč besed in ponudil dragocen uvid v razvoj funkcionalne pismenosti na družbenih omrežjih. Plesno društvo Libero, Shana Flogie iz MyChija, koreografinja Azra Selimanović in druge sogovornice pa bodo predstavile projekt Naravno lepe.

 

Na odrskih deskah Študentskega trga se bo predstavilo veliko mladih talentov. Oder bo gostil tudi znane obraze različnih šovov talentov – od Klemna Bunderle, ki bo vodil finale karaok z Vzajemno, do finalistov pretekle sezone Slovenija ima talent Blaža Slaniča in Filipa Križnika iz akrobatskega dueta F&B Acrobatics ter plesalcev plesnih šol Artifex in Maestro. Oder bodo zavzele še navijačice, judoisti, potekala pa bo tudi predstavitev akrojoge in še marsikaj zanimivega.

 

Novosti: Mala šola mreženja in »Stress out« park 

Prva izmed novosti letošnje Študentske arene je tridnevna Mala šola mreženja, v kateri se bodo mladi naučili različnih pristopov, trikov in drugih veščin za uspešno navezovanje stikov in grajenje socialne mreže oz. socialnega kapitala. Učili jih bodo mojstri mreženja, kot so: Alenka Žibert, Hill International, Betka Šuhel Mikolič, mentorica javnega nastopanja, Sabina Đuvelek in Slađana Mlađenović iz Zavoda Ypsilon, Gregor Mesarić iz podjetja Moja Zaposlitev, d. o. o., Andreja Jurček in Sabina Ž. Žnidaršič, karierni svetovalki iz Kariernih centrov UL, vizažist, tržni svetovalec in predavatelj Evgen Gec, Azra Selimanović, koreografinja in moderatorka dogodkov, ustvarjalci iz Zavoda Nefiks ter nekaj drugih.

 

Druga pa je novost v spremljevalnem programu, t. i. »Stress out« park, kjer se bodo mladi obiskovalci lahko razbremenili stresa in napora vsakodnevnih študijskih obveznosti ter se družili ob zabavnih in nenavadnih aktivnostih. Med drugim si bodo lahko na glavo poveznili zorb in se podali v spopad v zorbingu z Akešem, streljali z avtomobilom na gol z AMZS-jem, ustvarili kakšen grafit z Urban Roofom, ali pa se samo malo sprostili v Chill Out urbanem kotičku.

 

Vstop na Študentsko areno je prost. Prijave na vse izobraževalne dogodke je obvezen.

www.dobimo.se

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.