Študentska delovna brigada

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Prva Študentska delovna brigada je bila v Bovcu leta 1999. Namen delovne brigade je bila pomoč pri odpravi posledic potresa v Posočju leta 1998. V lanskem letu je potekala že 13. Študentska delovna brigada v Žužemberku. „Letos pa organiziramo 14. Študentsko delovno brigado, in sicer med 20. in 29. julijem 2012 v Zgornji Savinjski dolini,“ nam je povedala Špela Lipošek, sekretarka za socialna in zdravstvena vprašanja pri ŠOUM-u.

 

Špela Lipovšek nam je o projektu povedala: Med počitnicami se na pobudo ŠOUM-a zberemo študentje, ki smo pripravljeni prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Pomoč nudimo prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi. S svojim trdim delom pomagamo krajanom pri obnovi in ponovni oživitvi njihovih krajev. Do sedaj smo pomagali že pri najrazličnejših opravilih: odstranjevali smo posledice potresa, plazu, obnavljali turistične in tovorne poti, čistili in urejali jaške, krajevne vodnjake, vhode in notranjost rudnikov, krajevne znamenitosti, razgledne stolpe in barvali ograje, mostove ipd.“

 

Pomoč pomoči potrebnim

Geslo oziroma namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomoč pomoči potrebnim ter spodbujanje solidarnosti med študenti. Špela pa poudarja, da je zelo pomembno tudi druženje, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku študija. Poleg dela pa Študentska delovna brigada združuje zabavo, spoznavanje Slovenije, njenih skritih lepot in raznolikih običajev.

 

In kakšni so načrti za 14. Študentsko delovno brigado?

Špela Lipošek, sekretarka za socialna in zdravstvena vprašanja pri ŠOUM-u, pravi: „Pomagali bomo dvema občinama, in sicer občini Solčava ter občini Luče, kjer bomo dejavni na več deloviščih:

  • urejanje invalidne poti v Solčavi,
  • urejanje turistične sprehajalne poti v občini Luče,
  • pomoč pri izkopavanju in transportu izkopanega materiala iz arheološkega najdišča Potočka zijalka,
  • obnovitev 4 mostičkov na poti po Logarski dolini.“

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.