Študij? Že že, kaj je pa za zraven?

Študentsko življenje, kot se vam verjetno že svita, ni le guljenje študijskih klopi. V prispevku lahko najdete nekaj možnosti, kako si ga obogatiti; tisto, kar vam bo najbolj ustrezalo, pa boste tako ali tako našli sami.
Začnimo blizu študijskih klopi – na fakultetah, v raznih knjižnicah, pa tudi v drugih ustanovah vam bodo na voljo številna predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij. Izkoristite ta predavanja, ki so večinoma brezplačna, pa vseeno izvrstna možnost za izpopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete.

Tekmovanja

Poleg tega so vam tudi na fakulteti na voljo različna tekmovanja v znanju strokovnega področja, največkrat na mednarodnem nivoju. Naj na tem mestu omenim še nekaj, kar ni čisto v kontekstu, pa vendar – ena izmed odličnih možnosti za širjenje študijskih in drugačnih obzorij so tudi študentske izmenjave npr. Erasmus. Izkoristite to možnost!

Dela …

Poleg tega velja izkoristiti možnost študentskega dela. Seveda je na trgu veliko vrst del, zelo koristno pa je, da si poiščemo delo, ki bo povezava z našim študijem. Ne samo, da se bomo na tak način lahko naučili mnogo koristnih stvari, ki nam bodo koristile tudi pri študiju, imeli bomo tudi možnost spoznati ljudi, ki nam bodo kasneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve. V najboljšem primeru pa bo oseba, pri kateri delamo kot študent, celo naš bodoči delodajalec. Ne najmanj pomembna stvar je tudi, da si na tak način prislužimo nekaj tako potrebnih cekinčkov.

Društva

Seveda ne pozabite tudi na študentske organizacije in društva. Teh je pravo malo morje in so podrobneje opisana že na drugem mestu. V vse se imamo možnost vključiti, seveda pa je najprej treba približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetamo. Seveda pa so tudi na študentski ravni aktualna najrazličnejša združenja, kot so npr. gasilsko, taborniško, skavtsko združenje, na drugi strani pa tudi npr. podmladki političnih strank. Povsod tu si lahko nabiramo dragocene izkušnje, znanja in poznanstva.

Tečaji

Zelo pomembno je znanje tujih jezikov – na voljo so nam številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Pa vendar se tu vseeno splača dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj ravno tako zapravljanje časa in denarja. Preden se odločimo za obiskovanje tečaja, se pozanimajmo o referencah predavatelja. Seveda pa se ne poučuje samo tečajev. Z nekaj brskanja bomo lahko odkrili, da se je prek različnih tečajev, ki so nam na voljo, moč naučiti najrazličnejših spretnosti – računalniški, kuharski, slikarski … vse to in še več je na voljo na študentskem ‘nauči-se’ tržišču.

Šport

Ne pozabite pa tudi na šport! Šport je tako eden najboljših načinov za spoznavanje ljudi, na drugi strani pa obvezen spremljevalec kvalitetnega študija. Nič ne zbistri od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje! Za začetno motivacijo je zelo koristno, da se športnega udejstvovanja lotite v družbi.

Potovanja

Eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe pa so potovanja. Prav zato precej študentov veliko potuje; poleg tega imajo v študentskih letih za to nekako največ časa. Ni ravno priporočljivo, da se opravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika – zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili s precej opravljenimi izpiti v žepu, na primer v času absolventskega staža – morda se vam bo prav utrnila ideja za naslov vaše diplomske naloge. Splača se iskati poceni, subvencionirana potovanja, organizirana s strani študentskih organizacij – tako lahko potujete poceni in v dobri družbi.

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.