3 nasveti o tem, kdaj se nehati učiti

Velikokrat ponavadi bolj kot opozorilo za prenehanje učenja potrebujemo spodbudo za začetek, kajne? Ampak vseeno, tokrat opozarjamo, da več ni vedno bolje in da je treba kdaj pa kdaj knjige potisniti tudi ob stran.

1. Končaj, ko končaš

Banalen nasvet, kajne? Ampak ali vemo, kdaj smo končali? Da boš prepričan, se takrat, ko misliš da znaš, preizkusi. Dobesedno. Pospravi zapiske in knjige ob stran in izvedi test (ustni, pisni – kakor preferiraš). Če vidiš, da znaš, prenehaj z učenjem, če vidiš, da se še zatika, si vzemi pavzo in nazaj na delo!

2. Končaj, ko si izčrpan

Vsi smo velikokrat utrujeni ali pa preprosto naveličani, ko je čas za učenje. To vsekakor ni razlog, da predčasno zaključiš s ponavljanjem snovi. Takrat si vzemi 10-minutno pavzo in spremni lokacijo, metodo učenja ipd. Čas, da zaključiš je takrat, ko si izčrpan! Takrat ko se ti oči kar same zapirajo in ko vmes kar zaspiš. V tem primeru naši možgani niso sposobni sprejemati novih informacij in se samo mučimo. Zato ni pametno, da se učimo zadnji večer pred izpitom!

Poleg tega se učenje ne konča, ko se odpravimo spat, ampak naši možgani sortirajo in shranjujejo nove podatki tudi po tem, ko zaspimo. Zato lahko noč! 😀

3. Končaj po monotoni uri

Po eni uri učenja iste snovi, brez pavze, naši možgani ne sprejemajo več vseh informacij (oziroma jih sprejmejo manj). Zato si v tej točki vzemi 15-minutni odmor, zamenjaj nalogo oziroma gradivo ali pa se preizkusi in preveri, če snov že obvladaš.

Vedeti, kdaj je čas, da z učenjem končaš, je pomembno tako zelo, kot vedeti kako se učiti. Zato poslušaj svoje telo in upoštevaj njegove omejitve ter se pravočasno organiziraj.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekPostani novinar Radia 1
Naslednji članek26. Decathlon študentski tek na grad

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.