4 štipendije, ki jih moraš preveriti

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Štipendije so namenjene spodbujanju izobraževanja in kritju stroškov, ki nastanejo med šolanjem. V nadaljevanju prispevka najdeš štiri vrste štipendij, ki jih moraš preveriti, saj je velika možnost, da jih tudi prejmeš. Preveri njihove zneske, čemu so namenjene in kako kompatibilne so z drugimi štipendijami.

Zoisova štipendija

Namenjena je najboljšim študentom in dijakom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov. Gre za štipendijo, ki spodbuja ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja in raziskovanja.

Za študente v letu 2023 (od 1. 3. 2023 dalje – po zakonu, ki ureja usklajevanje transferje):

 • 165,87 €
 • 331,75 € za tujino
 • 94,78 € dodatek za bivanje
 • 59,24 € dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami

Zoisova štipendija ni združljiva z državno štipendijo, s štipendijo Ad futura in niti s štipendijo za Slovence v zamejstvu in po svetu. Hkrati s Zoisovo štipendijo lahko prejemaš kadrovsko štipendijo, štipendicjo za deficitarne poklice in štipendijo Ad futura za študijske obiske in sodelovanje na tekmovanjih.

Štipendija za deficitarne poklice

Namenjena je spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, ki so prepoznani kot deficitarni. To so poklici, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.

Za študente v letu 2023:

 • 118,48 €

Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, izjema je le kadrovska štipendija.

Kadrovske štipendije

To vrsto štipendije podelujejo podjetja, namenjena pa je povezovanju mladih in delodajalcev. Podjetja si lahko z dolgoročnim kadrovskim načrtovanjem zagotovijo razvoj ustreznih kadrov in na ta način spodbudijo razvoj podjetij. Po končanem šolanju prinaša zagotovljeno prvo zaposlitev.

Višino kadrovske štipendije določi delodajalec, pomembno pa je omeniti, da je višina kadrovske štipendije v povprečju najvišja med vsemi vrstami štipendij.

Kako lahko preveriš razpisane kadrovske štipendije?

 • aplikacija Izmenjevalnica na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS
 • spletne strani Regionalnih razvojnih agencij
 • objave delodajalcev
 • na spletni strani Študent.si redno objavljamo novice o kadrovskih štipendijah

Državna štipendija

Namenjena je spodbujanju izobraževanja in doseganja višje izobrazbene ravni upravičencev. Dodelijo jo pristojni centri za socialno delo, štipendije pa so namenjene kritju stroškov, ki nastanejo v času šolanja.

Višina štipendije je odvisna od povprečnega mesečnega dohodka na osebo v družini v evrih, sam cenzus pa je različen za štipendiste do 18. leta starosti in po 18. letu.

 • za upravičence do 18. leta starosti – od 27,12 € do 112,25 € (brez dodatkov)
 • za upravičence nad 18. letom starosti – od 54,23 € do 224,51 € (brez dodatkov)

Tu so še dodatki za uspeh, ki ti lahko prinesejo do 43 €, dodatek za bivanje v višini 85,93 € in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami v višini 53,71 €.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPar belih superg, ki bo s temi nasveti izstopal še bolj!
Naslednji članekRevija Študent na Na meji nevidnega 2023
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.