5 nasvetov za študij slovenistike in sociologije

woman, write, notepad
Foto: kaboompics iz Pixabay

Začelo se je novo študijsko leto. Za okoli 15 tisoč brucev je to stresen čas, ko se je treba navaditi na nov slog življenja in učenja, druženja, morda tudi domotožja. Preskok iz srednje šole na fakulteto je velik, kar je najbolje opisal neki predavatelj z besedami: za enako količino znanja kot ste v gimnaziji dobili petico, boste petico dobili tudi tu.

A brez strahu. V nekaj tednih in z nekaj nasveti od starejših kolegov, boš kmalu spet na konju. Vsaka fakulteta ima svoje specifike, čudaške predavatelje, nepisana pravila, ki ti bodo krojili akademsko življenje. Tako ti predstavljam 5 nasvetov pri študiju slovenistike in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Druži se s sošolci

Na splošno velja, da je vedno bolje poznati več ljudi kot manj. Še posebej pomembni pa bodo tvoji kolegi, s katerim skupaj drgnete klopi. Poleg tega, da se boste imeli vedno kaj za pogovarjati, je tu še praktična plat. Zapiski, informacije, skupno učenje in podobno lahko pomenijo razliko med gladkim študijem in padlih izpitih.

Nasveti za študij
Foto: on time

Slovenistična smer organizira vsakoletni pohod po Levstikovih stopinjah od Litije do Čateža, ki je odlična priložnost za navezati stike – celo s profesorji.

Dvigni roko za dodatne naloge

Profesorji cenijo marljive študente. Mi cenimo nagrade, ki jih dobimo za kanček dodatnega dela. Na sociološki smeri, boš imel veliko priložnosti da stopiš iz množice s predstavitvijo kratke seminarske naloge.

V zameno te čakajo dodatne točke na izpitu. Poleg tega se boš med pisanjem seminarske odlično naučil dotično temo in s tem ubil dve muhi na en mah.

Uči se sproti

Nekaj kar nam trobijo že od osnovne šole, pa še kar nočemo slišati. Nebom lagal, seveda se da izdelati študij tudi s kampanjskim učenjem. A s tem se prepuščaš stresnim dnevom, prebedenim nočem in prevelikim količinam kave. Mnogo lažje se je vsak dan usesti za kakšno uro in predelati snov, ki ste jo ravnokar obravnavali. Snov si boš bolje zapomnil in ostala ti bo dlje, lažje boš spremljal prihodnja predavanja. Ker se znanje gradi (še posebej pri slovenistiki) je dobro vedeti in razumeti zadeve prejšnjih semestrov, sicer ti bo kompleksna slovenska slovnica povzročala preglavice.

Dvopredmetniki

Biti dvopredmetni študent je čisto posebna izkušnja Filozofske fakultete. Včasih se ti bodo predmeti prekrivali, drugič boš moral v petih minutah na drugi konec Tržaške ceste. Vsaka izmed smeri je zaradi tega malo lažja, saj dvopredmetnikom odpade nekaj obveznosti, prebroditi pa boš moral kakšen logističen izziv več. V tem primeru je še posebej priporočljivo imeti kolega ali dva, ki ti bosta posodila zapiske prekrivajočih predavanj.

Calendar Schedule Agenda Or Organizer At Desk
Foto: AndreyPopov iz iStock

Pomembni predmeti

Profesorji se s temle zapisom ne bi strinjali, saj so vendar vsi predmeti enako pomembni, sploh pa njihov. Vendar študentje vemo, da so nekateri težji in pomembnejši od drugih, da nekatere lahko opravimo z levo roko, druge pa bomo sanjali v nočnih morah. Na slovenistiki ti priporočam da zelo dobro sodeluješ pri Skladnji, saj se snov ponavlja in gradi pri ostalih slovničnih predmetih. Sociologi pa ti svetujemo dobro prisluhniti predmetom profesorja Kovačiča, saj so to nujne osnove za kakršnokoli sociološko udejstvovanje.

Prejšnji članekBi želel brezplačno vozovnico za potovanje po Evropi? #DiscoverEU
Naslednji članekOcena filma: Kreator

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.