6 nasvetov za produktivno učenje

  1.    Organiziraj se

Napiši si roke za vse teste, izpite, eseje in seminarske naloge. Za posamezne teste oziroma izpite si izpiši tudi snov po poglavjih. Sproti si označuj, kaj si že opravil, saj ti to daje motivacijo za nadaljnje učenje in boljši pregled nad tem, kaj te še čaka. Dobro je tudi, da si celotno snov razporediš na manjše dele, tako se ti bo zdela bolj obvladljiva. Vse izpite, teste, eseje in seminarske naloge si razvrsti od bolj pomembnega do manj. Več časa moraš vložiti v tisto, kar ti ne leži, zato je to prav gotovo bolj pomembno.

  1.    Uredi delovni prostor

Dobro je, da imaš prostor, kjer se vedno učiš in pišeš naloge, urejen in da je to vedno isti prostor. Priporočljivo je, da imaš pisalno mizo in udoben stol, da se ne učiš na postelji. Miza naj bo čim bolj prostorna in pospravljenja, da imaš dovolj prostora in da lažje razmišljaš. Ko začneš z učenjem ali pisanjem seminarske naloge, imej ob sebi vse, kar potrebuješ. Prav tako si pripravi vodo in prigrizke, ki ti bodo lajšali učenje.

  1.    Vzemi si odmor

Med učenjem si obvezno privošči kar nekaj odmorov, saj nima smisla, da vztrajaš, če ti koncentracija po dveh urah pade. Dobro je, da se vsake toliko časa malo raztegneš, še boljše pa je, če se odpraviš ven na krajši sprehod in se nadihaš svežega zraka. Kakšno naj bi bilo razmerje med učenjem in odmorom, je odvisno od vsakega posameznika, vendar je dobro, da si po približno enournem učenju vzameš vsaj desetminutni odmor. Pomembno je, da si res vzameš čas zase – pregledovanje družbenih omrežij ali računalnika močno odsvetujemo, saj se takrat pozornost popolnoma preusmeri.

  1.    Odstrani vse moteče elemente

Kljub drastičnemu tehnološkemu napredku, ki je pripomogel, da so nam vse informacije na dosegu roke, je še vedno bolje, da se učiš s papirjem in svinčnikom v roki. Računalnik, tablica ali telefon so sicer izredno priročne naprave, vendar pa tvojo pozornost odvrnejo v sekundi. Priporočamo, da predvsem telefon, če imaš zapiske ali študijska gradiva na računalniku, odstraniš in ga odneseš čim dlje, da te ne bo nobeno obvestilo oviralo pri učenju.

  1.    Opravljaj po eno nalogo naenkrat

Opravljanje več stvari naenkrat je lahko površno in zmedeno, vzame pa ti lahko tudi več časa, kot če bi si naloge lepo porazdelil. Čeprav si morda živčen, ker nisi prepričan, ali ti bo vse uspelo narediti pravočasno, si vzemi čas za vsako stvar, na koncu se vse izide, kot se mora.

  1.    Nagradi se tudi za manjše dosežke

Zadovoljstvo nad že doseženim ciljem ti daje motivacijo za naprej. Pomembno je, da nisi preveč samokritičen in da se ob uspehu nagradiš za trud. Ni nujno, da je nagrada kaj posebnega, lahko je zgolj malenkost – kot na primer en dan odmora in počitka ali pa ogled kakega filma. Treba si je vzeti tudi čas zase, saj si na ta način napolniš energijo, da ne pregoriš in da lahko dosegaš cilje še naprej.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.