7 razlogov, zakaj reči Erasmusu »ja!«

Ne vem zate, ampak mene je študij v tujini že od nekdaj zanimal. Ideja, da greš v neznano mesto, spoznaš nove ljudi, preizkusiš nove jedi … se mi je vedno zdela privlačna. Vendar sem prva tri leta študija s tem odlašala, bodisi zato, ker bi me dajalo domotožje, bodisi zato, ker je celotna situacija preveč zakomplicirana in se mi ne da ukvarjati z malo goro dokumentacije.

Začetek korone mi je dal toliko časa za razmišljanje, da sem se spomnila, da vsi moji razlogi ali bolje rečeno izgovori, izhajajo iz ene male nevšečnosti. Izhajajo iz strahu.

Ne glede na moj pustolovski, družabni duh, me je bilo še vseeno strah tega koraka. Bolj sem se osredotočala na minuse kot pa na pluse, saj ima tudi ta izkušnja (kot vse ostalo v življenju), dve plati. Nekega dolgočasnega, koronskega dne sem si obe zapisala na list papirja in pri tem ugotovila, da je plusov več kot minusov.

Na koncu se je izkazalo, da je bila Erasmus izkušnja ena izmed najboljših dogodivščin mojega življenja. Spodaj preberi, zakaj!

1. Spoznaš ljudi s celega sveta

Sama sem se odpravila v Prago in tam spoznala mogoče tri ali štiri Čehe, vsi ostali pa so bili iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Brazilije, Mehike … Tako ne dobiš samo kup novih poznanstev, ampak spoznaš različne kulture in navade.

2. Izpopolniš znanje angleščine/se naučiš novega jezika

Če ti angleščina ne gre, je to odličen način, da jo izboljšaš, saj si prisiljen v njeno uporabo. Mogoče se sliši strašno, vendar poznam primer fanta, ki je na začetku tako zelo polomljeno govoril, da se ga ni nič razumelo. Sedaj mu jezik teče brez težav. Prav tako imaš izbiro, da se naučiš tam govorečega jezika z Online Linguistic Support (OLS) tečajem, ali pa ti tečaj ponudi gostujoča univerza. Sama tega nisem izkoristila, sem pa izpopolnila znanje španščine, saj sem spoznala veliko Latinoameričanov!

3. Naučiš se večje samostojnosti

Če ne živiš na samem, je ta izkušnja odlična za navajanje na življenje na svojem. Presenečen boš, koliko te lahko naučijo hišna opravila in soočanje z nepredvidljivimi situacijami brez pomoči staršev.

4. Izboljšaš izgled CV-ja

Erasmus izkušnja te nauči veliko novega, česar se zavedajo tudi delodajalci in jim ta dodatek veliko pomeni.

5. Pridobiš samozavest

Življenje na svojem in zanašanje nase močno vpliva na tvojo samozavest. Občutek, ki ga dobiš s tem, je neopisen. Že to, da se odpraviš v neznano državo, zahteva veliko mero poguma in tako pomaga pri samozavesti.

6. Spoznaš novo mesto, državo

Sploh če si iz kakšnega manjšega slovenskega mesteca, je tu razlika občutna. Jaz sem se v Prago odpravila v času korone, ko je bilo na začetku skoraj vse zaprto. Kljub temu mi nikoli ni bilo dolgčas – veliko novega je videti, odkriti in spoznati.

7. Dobiš prijatelje za celo življenje

Meni najboljši del izkušnje – spoznaš toliko različnih ljudi, da je že nemogoče, da jih nimaš rad. To je nekaj, kar se zgodi skoraj vsem, ki se odpravijo v tujino – spoznajo frende for life.

Izkušnjo priporočam, se pa zavedam, da nismo vsi za vse. Če te nekaj takega ne zanima, te pač ne. Če pa se izgovarjaš in odlašaš iz strahu, ali zato, ker bo tvoj fant jezen, delaš napako. Študentska leta se zgodijo enkrat v življenju, in če izkušnjo zavrneš zaradi drugih ali iz strahu, ti bo žal. Mogoče se to sliši kot kliše, ampak tako pač je. Verjemi nekomu, ki je to že doživel, in ne bo nikoli več čemu podobnemu rekel ne.

Prejšnji članekŠtudenti so proti ponovni uvedbi študija na daljavo
Naslednji članekZakaj sploh potrebujem dopolnilno zavarovanje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.