Dejstva, ki se jih mora zavedati vsak študent

Študiji je nenavaden čas. Kar naenkrat si sam svoj človek, samostojen in odgovoren osebek družbe … ki je včasih primoran tri dni zaporedoma jesti zmrznjeno hrano ali pa kupovati nove nogavice, ker se mu ne da prati. V trenutku se te obravnava kakor odraslo, zrelo osebo, a še vedno ti delajo preglavice birokratski postopki, položnice in ne veš še čisto točno, kaj bi počel v svojem življenju. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki jih pridigajo bivši študentje.

Ne vzemi vsega osebno

Da, res je. Za nekatere profesorje in osebje fakultet boš le številka. Tako pač nekateri ljudje procesirajo druge ljudi. Uslužbenec ne bo ravno prijazen do tebe, v tajništvu boš naletel na robotski monoton odgovor. Če ti bo profesor dal slabo tematiko za predstavitev ali slabo oceno, to verjetno ni zato, ker te sovraži. Če bi vse jemali srcu, bi nas stres kmalu pokopal. Zato dvakrat globoko vdihni in ignoriraj ter se potrudi, da boš ti ravnal drugače.

Ne tekmuj

Velikokrat se zgodi, da nekateri študentje želijo postati najboljši v razredu. Ali bi radi dokazali sebi ali drugim, da so najboljši, ni tvoj problem. Ne zapletaj se v tekmovanje. Vsak je prišel študirat, zato da bi pridobil nekaj pomembnega za svoje življenje, in če se zapleteš v tekmo z drugimi študenti, se lahko zgodi, da se ti tvoj nauk izmuzne.

Ne tekmuj.
Ne tekmuj.

Ocene

Ocene so velik del našega otroštva pa tudi ko odrastemo. Na žalost je sistem tak, da nas rad oceni v vsaki situaciji. Zato se potrudi za ocene. Na faksu si z razlogom. A tudi, če tvoje ocene šepajo, ni konec sveta. Vse se da popraviti in tudi brez blestečih ocen lahko prideš daleč v življenju. Kar nas pa privede do naslednjega nasveta.

Ocene te ne definirajo.
Ocene te ne definirajo.

Delaj na sebi

Med študijem velikokrat znamo zatavati v rutino. Rutina pa ne krepi človeka. Zato raziskuj sam sebe in poizkusi nove zadeve. Nove avanture, spoznaj nove ljudi in se od njih uči, širi svoje znanje tudi izven predavalnice. Socializiraj se. In to ne samo na zabavah. Pridruži se krožkom, ki bi te znali zanimati, posluži se hobijev, ki so te vedno fascinirali. Če imaš možnost potuj. In še posebej bodi čim več na svežem zraku in se preizkusi kakor kuhar. Kasneje boš hvaležen za vse to posvetno znanje.

Odkrivaj se.
Odkrivaj se.

Tvoj študiji ni tvoje življenje

Vsi poznamo kliše iz filmov, ko se nekdo celo življenje pripravlja za določen poklic in potem je nesrečen in zamorjen, ko dejansko pride do tega poklica. No, ne boj se. Kar študiraš še ne pomeni, da je tvoja usoda. Lahko je le en plus, ki bo pomagal seštevati tvoje življenje in prihodnost. Lahko boš na koncu opravljal delo, ki sploh nima nobene povezava s tvojim študijem. Ali pa bo tvoj študiji ekstremno pripomogel k temu, da boš v življenju počel nekaj, kar sploh še ne veš, da te veseli.

To so nekatera dejstva, ki jih trdijo bivši študentje. Ali se strinjaš z njimi? Ali imaš mogoče kakšen drug nasvet? Povej nam v komentarjih.

Prejšnji članekNajvečji plesni spektakel v Sloveniji se vrača na veliki oder!
Naslednji članekSkupina Chainbrake navdušuje s svojim prvim avtorskim singlom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.