Erasmus: vse, kar moraš vedeti

Erasmus izmenjava je odlična priložnost, da spoznaš študentsko življenje v tujini, pridobiš nove izkušnje in razširiš svojo mrežo poznanstev. Ker pa se zavedamo, da je v ozadju veliko zapletenih postopkov, ki te lahko hitro odvrnejo od prijave, smo se potrudili, da ti zadevo nekoliko olajšamo.

Kaj, kako in zakaj?

Program Erasmus+ ti omogoča, da del rednih študijskih obveznosti opraviš na partnerski instituciji v tuji državi. Univerze imajo podpisan medinstitucionalni sporazum z različnimi tujimi institucijami. Seznam teh lahko najdeš na spletni strani svoje fakultete. Na izmenjavo lahko odideš za najmanj 3 mesece (90 dni) in največ 12 mesecev (360 dni) na vsaki stopnji študija. Na prvi stopnji študija lahko odideš na izmenjavo od drugega letnika dalje, na drugi in tretji stopnji pa omejitev ni. Minimalno število kreditnih točk, ki jih moraš na izmenjavi pridobiti, je 20 (za en semester) in 40 (za dva semestra).

Vsak študent, ki odide na izmenjavo, prejme osnovno Erasmus+ dotacijo (Erasmus+ finančna pomoč), ki se razlikuje glede na državo, v kateri bo mobilnost opravljal. Mesečni znesek v študijskem letu 2020/21 je znašal od 420 € do 520 €. Poleg tega imaš možnost prejeti še dva dodatka: dodatek Javnega sklada in spodbudo za študente iz socialno šibkejših okolij. Več o pogojih si lahko prebereš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Časovnica

V drugi polovici novembra fakultete na svojih spletnih straneh objavijo Javni razpis za zbiranje kandidatov za mobilnost študentov z namenom študija v okviru programa Erasmus+ vključno z ostalimi informacijami. Razpis je odprt najmanj 5 tednov. V tem času moraš v skladu z navodili oddati spletno prijavo. Takrat na fakultetah potekajo tudi informativni dnevi.

Potrditev (ali zavrnitev) mobilnosti boš dobil v obliki elektronskega sporočila v mesecu februarju. V obdobju do konca aprila boš prejel vse ostale potrebne informacije, vključno s sporočilom o dodelitvi licence OLS. Kontaktirala te bo tudi tuja institucija in ti poslala dodatna navodila v zvezi s prijavo. Spletna prijava za Erasmus+ finančno pomoč se običajno odpre v drugi polovici maja.

Kaj potrebuješ?

Pred začetkom izmenjave je treba pripraviti veliko dokumentov. Najpomembnejši je študijski sporazum (Learning Agreement), v katerega vpišeš predmete, ki jih boš imel na tuji instituciji in predmete, ki se bodo po vrnitvi z izmenjave priznali na domači fakulteti. Dokument podpišeš ti, Erasmus+ koordinator na domači in Erasmus+ koordinator na tuji instituciji. Prav tako boš potreboval transkript ocen, ki ti ga mora izdati tvoja fakulteta. Opraviti moraš tudi spletno jezikovno preverjanje jezika (OLS), ki ga boš uporabljal na mobilnosti.

Pri spletni prijavi za Erasmus+ finančno pomoč moraš poleg študijskega sporazuma naložiti naslednje dokumente:

 • pismo o sprejemu na tujo institucijo,
 • potrdilo o vpisu na domačo institucijo za študijsko leto, v katerem odhajaš na izmenjavo,
 • sliko bančne kartice z razvidnim TRR-jem (v Republiki Sloveniji moraš imeti odprt bančni račun)
 • certifikat o znanju jezika, ki ga zahteva tuja institucija in
 • rezultat spletnega jezikovnega preverjanja OLS (Online Linguistic Support).

Ko je prijava popolna, prejmeš na elektronski naslov sporazum, ki ga moraš natisniti v dveh izvodih, ju podpisati in poslati na Univerzo v Ljubljani najkasneje deset delovnih dni pred odhodom na izmenjavo.

podpisovanje dokumenta

Začetek izmenjave

Preden se odpraviš na mobilnost, se prepričaj, da imaš urejeno zdravstveno zavarovanje v tujini. Prav tako si poišči nastanitev. Večina tujih institucij ponuja možnost bivanja v študentskem domu, kar je običajno zelo poceni. Če želiš bivati v zasebni nastanitvi, se boš moral v roku 30 dni od prihoda v tujo državo prijaviti na policiji. Ne pozabi prevzeti študentske izkaznice.

Ob začetku in koncu mobilnosti boš moral v potrditev na tuji instituciji dati dokument o trajanju izmenjave (Confirmation of Erasmus+ Student Mobility), ki bo podlaga za končni obračun Erasmus+ finančne pomoči. Če boš med mobilnostjo spremenil kakšen predmet, moraš ponovno izpolniti študijski sporazum.

Konec izmenjave

Ko zaključiš z izmenjavo, moraš v spletno prijavo za Erasmus+ finančno pomoč naložiti naslednje dokumente:

 • izpolnjen končni vprašalnik (povabilo k reševanju boš prejel na elektronski naslov en dan po predvidenem datumu zaključka izmenjave),
 • podpisan dokument o trajanju izmenjave,
 • rezultat ponovnega spletnega jezikovnega preverjanja OLS,
 • transkript ocen (potrdilo o izpitih z ocenami in kreditnimi točkami, ki si jih opravil na izmenjavi),
 • dokončna različica študijskega sporazuma in
 • potrdilo o priznanih obveznostih, ki ti ga na podlagi transkripta ocen izda domača fakulteta.

Rok za oddajo dokumentacije je 30 dni po predvidenem koncu izmenjave.

Tina Geč

Junior novinar

Prejšnji članekKatja Jezeršek: »Vsi smo mali ljudje, lahko da beli in črni, ampak vsi kmetje na šahovnici.«
Naslednji članekRes prihaja cepivo za covid-19?
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.