Izpiti na kubik!

Komajda si opomoreš od norega decembra in že te čaka izpitno obdobje. Ko bi le obstajal univerzalni recept za ta čas študijskega leta!

Kako se lotiti?

Najbrž so tisti, ki z učenjem odlašajo do zadnjega dne (ali pa celo ure) precej pogosti, a kaj, ko gre takrat najhitreje v glavo. Ocena časa, ki ga potrebuješ za osvojitev znanja za določen izpit je med najpomembnejšemi! Najbolje je, da se o izpitih malce pozanimaš pri starejših kolegih, saj je priprava na preizkus znanja odvisna tudi od zasnove izpita (ustni, pisni, esejski, izbirna vprašanja…). Pri načrtu za učenje upoštevaj tudi čas, ki ga potrebuješ za pridobitev literature. Včasih e-skripte ne zadostujejo, zato si priskrbi dodatno gradivo od sošolcev ali pa iz knjižnic. Kakšen način učenja boš ubral pa je odvisno predvsem od tega, kakšne prakse učenja so se ti v preteklosti že obrestovale. Premisli, ali ti zadostuje le branje na računalniku ali pa se lažje učiš s pomočjo barvic, miselnih vzorcev in glasnega ponavljanja.

Prostori za učenje

V izpitnem obdobju se knjižnice in čitalnice napolnijo že v zgodnjih jutranjih urah, zato se pred obiskom za učenje priljubljenih lokacij pozanimaj o zasedenosti oziroma predhodni rezervaciji. Nekaj namigov:

 1. Ljubljana: NUK – Narodna in univerzitetna knjižnica, kjer je Velika čitalnica med tednom odprta od 8.00 do 20.00 ure, ob sobotah pa med 9.00 in 14.00 uro. Pred obiskom si moraš svoj sedež rezervirati.
 2. Ljubljana: CTK – Centralna tehnična knjižnica Univerze v Ljubljani, ki je znana po precej dolgih čakalnih vrstah. Med izpitnim obdobjem (do vključno 18.2.) je odprta tudi med vikendi in sicer med 9.00 in 24.00 uro. Med tednom jo lahko obiščeš že od 8.00 ure zjutraj in vse do polnoči.
 3. Ljubljana: MKL – Bežigrad, Moste, KOZ, KPV, Šiška, Slovanska
 4. Novo mesto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
 5. Maribor: Univerzitetna knjižnica Maribor
 6. Maribor: Mariborska knjižnica
 7. Maribor: Knjižnica tehniških fakultet
 8. Maribor: Miklošičeva knjižnica
 9. Kranj: Osrednja knjižnica Kranj
 10. Koper: Univerzitetna knjižnica Univerze na Primorskem
 11. Koper: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja
 12. Koper: Mestna knjižnica
 13. Piran: Mestna knjižnica Piran
 14. Izola: Mestna knjižnica Izola
 15. Nova Gorica: Goriška knjižnica Franceta Bevka
 16. Nova Gorica: Univerzitetna knjižnica Nova Gorica

Če te knjižnice ne mikajo, lahko miren kotiček morda najdeš tudi v čitalnicah oziroma sobah za učenje v študentskih domovih ali pa na Študentskem kampusu na naslovu Pivovarniška ulica 6. V mirnih in svetlih prostorih Zelene ali Modre čitalnice se lahko uči do 100 oseb. Prostori so ti na voljo od ponedeljka do petka med 7.30 in 21.30 uro, med izpitnim obdobjem pa tudi med vikendi do 1.00 ure zjutraj. V čitalnici imaš tudi brezplačen dostop do računalnikov in brezžičnega interneta. Poleg te čitalnice ti je na voljo še ena na Kersnikovi ulici 4.

Še zadnji nasvet

Izpitno obdobje in stres gresta z roko v roki. Tukaj ne delujejo nobene čirule čarule, poskrbi le za dovolj spanca, sprostitve (šport dokazano pomga pri pomnjenju!) in kar se da zdrave in redne obroke. Prav tako ne pretiravaj s kavo ali energijskimi napitki.

Želimo ti uspešno in čim manj stresno izpitno obdobje!

Veliko znanja in sreče!
Veliko znanja in sreče!
Prejšnji članekIzberite študij na Fakulteti za pomorstvo in promet, UL v Portorožu
Naslednji članekPričakujemo povezavo WhatsAppa, Instagrama in Messengerja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.