Kako sestaviti učinkovit načrt učenja?

Light Bulb Ideas Creative Diagram Concept
Foto: Rawpixel iz iStock

Dohitelo nas je letošnje izpitno obdobje in čas je, da se končno usedeš za mizo in začneš z učenjem! Pri tem ti lahko pomaga učinkovit načrt učenja, ki ti bo olajšal sprotno načrtovanje, ti pa lahko svoj čas posvetiš ponavljanju in utrjevanju snovi. Sledi korakom v nadaljevanju in si sestavi svoj načrt učenja, mi pa držimo pesti, da boš na izpitih uspešen in bo poletje čim daljše!

Načrt učenja naj bo preprost

Gre samo za načrt učenja, zato sestavljanju le-tega ne posvečaj preveč časa in ta čas raje nameni učenju. Cilj je sestaviti preprost načrt, ki ti bo olajšal sprotno načrtovanje in ti bo služil kot opora tekom učenja. Zato se ne obremenjuj preveč s sestavljanjem, ampak mu posveti le toliko časa, kot je res potrebno.

business, success, planning
Foto: geralt iz Pixabay

Z učenjem začni zgodaj

Z učenjem raje začni kakšen dan, dva ali celo teden prej, kot si nameraval. Iz lastnih izkušenj verjetno veš, kako hitro preceniš količino snovi ali količino časa, ki ga imaš na razpolago.

Pripravi si gradivo

Preden začneš z učenjem, poišči vse zapiske, skripte in drugo gradivo, ki ga boš potreboval. Gradivo natisni in spravi v mapo oziroma shrani v posebno mapo na računalniku.

timetable, plan, time
Foto: Bru-nO iz Pixabay

Učni načrt premeta

Na spletni strani fakultete ali spletni učilnici predmeta poišči učni načrt za posamezni predmet. V le-tem je vsebina predmeta razdeljena na sklope in poglavja. Najprej si označi tiste teme, ki si jih tekom leta že predelal (učenje za kolokvij, izdelava seminarske naloge ali predstavitve…). Z drugo barvo si označi teme, o katerih ne veš še ničesar ali zanje slišiš prvič. Tako si boš ustvaril bolj realno sliko, koliko snovi se moraš v resnici naučiti in koliko je lahko le preletiš in ponoviš.

Koledar učenja, izpitov in dogodkov

Na računalniku ali listu papirja izdelaj koledar. Vanj najprej vpiši datume izpitov, nato pa dodaj dogodke, ki jih nameravaš obiskati (rojstni dnevi, zabave, obisk pri starih starših…). Med dneve, ki ostanejo prazni, razdeli predmete, ki se jih moraš naučiti. Lahko vsak dan posvetiš svojemu predmetu, lahko pa se v dnevu učiš tudi več predmetov. To je odvisno od tega, kakšen način učenja imaš, kako hitro se naveličaš predmeta in kateri predmeti se med seboj povezujejo in se jih je smiselno učiti skupaj.

calendar, date, time
Fotografija je simbolna.
Foto: tigerlily713 iz Pixabay

»Prosti« dnevi, ne pozabi nanje

Na vsak tretji ali četrti dan si ne načrtuj nobenega predmeta. Lahko se zgodi namreč, da si precenil svoje sposobnosti in ne uspeš slediti svojemu načrtu. Ta »prost« dan lahko izkoristiš, da nadoknadiš zamujeno ali pa dodatno utrdiš predelano snov.

Zadnji dnevi pred izpitom

Zadnjih nekaj dni pred izpitov posveti reševanju starih izpitov, reševanju nalog in ponavljanju snovi. To je tudi idealni čas, da obiščeš še zadnje govorilne ure pri profesorju, profesorju ali tutorju postaviš vprašanje preko maila ali pokličeš kolega, da ti razloži nejasnosti. Pazi, da s tem ne odlašaš do zadnjega trenutka in razlag nejasnosti ne iščeš ob treh ponoči na dan izpita.

Motivacija, motivacija in motivacija

Zadnja stvar, ki jo dodaj svojemu načrtu učenja, je zaslužena nagrada po uspešno opravljenem izpitu. Določi si nekaj, česar se boš lahko veselil in te bo motiviralo, da boš potrpel med učenjem. To so lahko počitnice, izlet, pijača s prijatelji, lahko pa tudi cel dan spanja in gledanja serij – karkoli želiš!

Brave woman keeps arms on hips, smiling confident, casting a superhero with cape shadow on the wall. Ambition and business success concept. Leadership hero power, motivation and inner strength symbol.
Foto: Bulat Silvia iz iStock
Prejšnji članekPodjetje IKEA in Annie Leibovitz predstavljata mentorski program za nadarjene fotografe in fotografinje
Naslednji članekPoslastica za vaše ljubke hišne prijatelje: MR.PET prispel v Ljutomer!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.