Kakšno bo šolstvo po koronavirusu?

Koronavirus je zaustavil celotno šolstvo. In medtem ko se bodo osnovne in srednje šole kmalu odprle, za univerze to ne drži. Univerze niso prioriteta glede ponovnega odprtja, saj spletna predavanja omogočajo »nemoteno« izvajanje pouka. Pa je res tako?

Države so se različno odzvale na trenutno krizo. Francoski predsednik je na primer rekel, da univerz in kampusov ne bodo odprli do poletja, enako velja za Avstrijo. V Nemčiji naj bi se zimski semester začel 1. novembra, pri čemer so podaljšali prijave na dodiplomske študije.

Težave v koncentraciji in pomanjkanje gradiva

Raziskave kažejo, da študij od doma več zahteva od posameznega študenta. V trenutni krizi, ko smo obdani z novicami o okužbah in drugem valu, pa je stres še toliko večji. Težje se je osredotočiti na učno snov, če okoli nas ni drugih, ki počnejo isto.

Fant z glavo udarja ob prenosnik

Največjo težavo predstavlja zaprtje knjižnic. Poleg pomanjkanja učnega gradiva je tu še problem varnega kraja za učenje. Veliko študentov se uči v knjižnicah, ker doma nimajo dovolj miru. Kako lahko zaključiš pisanje diplome, če nimaš potrebnih knjig?

Kaj pa študenti iz socialno ogroženih družin?

Največji argument za odprtje osnovnih in srednjih šol je ta, da šole zmanjšujejo socialne razlike med otroki. Kaj pa socialne razlike študentov? Tudi te so še kako prisotne. V ZDA se veliko študentov zanaša na obroke, ki jih prejmejo na kampusih, in trenutna kriza zanje pomeni, da si ne morejo privoščiti hrane.

Ha, ha! Bartova družina je revna!

Razlika med bogatimi in revnimi se bo samo še povečala. Predstavljajmo si primer družine, kjer eden ali oba starša izgubita službo. Najstnik se tako ne bo odpravil na univerzo, pač pa se bo zaposlil za minimalno plačo, da bo lahko pomagal preživeti svojo družino.

Od kod študentom denar za študij in življenje?

Kaj se dogaja z izrednimi študenti in tistimi, ki plačujejo šolnine? Od kod bodo dobili denar za svoj študij, če jih je večina izgubila službo? Svoje šolanje bodo verjetno morali prekiniti za leto ali celo več, da bodo zbrali dovolj sredstev za nadaljnji študij.

Kladivo razbije praznega prašička z denarjem.

Hudo prizadeti bodo še posebej mednarodni študenti. Ti večinoma potrebujejo jezikovne certifikate (TOEFL IN IELTS), ki pa se trenutno ne izvajajo. Naslednje leto se tako ne bodo mogli odpraviti na študij v tujino.

Krize bo nekega dne konec – kaj pa potem?

In kaj se bo zgodilo po koncu krize, ko se bomo vrnili v predavalnice? Tisti študenti, ki so poznali nekoga, ki je zbolel ali celo umrl za koronavirusom, bodo potrebovali psihološko pomoč. Jim bo ta nudena in to brezplačno?

Maček mijavka na pomoč.

Koronavirus ni vplival samo na gospodarstvo in na zaposlene, ki so sedaj ostali doma s svojimi otroki. Študenti bodo prav tako potegnili ta kratko in prihodnost številnih bo krepko spremenjena.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekLeta 1110 je luna izginila z neba. Sedaj vemo zakaj.
Naslednji članekPod vplivom 2. del: Vrnitev

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.