Kam po pravno pomoč za študente?

Pravna pomoč za študente v Sloveniji
Pravna pomoč za študente v Sloveniji Foto: Pattanaphong Khuankaew iz iStock

Ko vstopiš v študentsko življenje, hkrati vstopiš tudi v določena pravna razmerja. Že sam status študenta prinese določene pravice in obveznosti, ki jih je dobro poznati.

Ubi societas, ibi ius. Ubi ius, ibi quaestiones.

Kjer je družba, tam je pravo. Kjer je pravo, tam so vprašanja.

Zaradi študija veliko posameznikov prvič sklene najemno pogodbo, opravlja študentsko delo ali zaprosi za štipendijo. Nekateri si ustvarijo družino, drugi razmišljajo o prvih korakih v svet samostojnega podjetništva. Zaradi različnih okoliščin se nekateri odločijo pavzirati letnik ali pa ga morajo ponavljati.

Vse naštete okoliščine segajo na področje prava, kar lahko marsikomu povzroča težave. Spori z najemodajalci, negotovost pri izpolnjevanju vloge za štipendijo, vprašanja glede študentskega dela in dohodnine so pogosti pojavi v življenjih nezanemarljivega dela študentov.

Pravna pomoč za študente v Sloveniji

K sreči v Sloveniji obstajajo organizacije, ki lahko odgovorijo na zgornja vprašanja in ti s pravnimi nasveti pomagajo krmariti po morju pravnih pravil. Seveda gre za svetovanje na elementarni ravni, zato spodaj omenjene organizacije in društva ne nadomeščajo odvetnikov in notarjev (to bo izrecno poudarjeno še nekajkrat). V zapletenejših primerih zgolj pravni nasvet ne bo dovolj, na kar te bodo gotovo opozorili.

Če se znajdeš v pravni zagati, je dobro ukrepati takoj. Z zavlačevanjem lahko zamudiš rok, založiš pomembne dokumente ali povzročiš kakšno drugo stanje, ki bo negativno vplivalo na tvoj položaj. V tem članku boš našel 3 organizacije oz. društva, na katera lahko nasloviš vprašanja.

Zavod študentska svetovalnica

Ustanovljena je bila leta 2009 in že vrsto let pomaga študentom pri razreševanju njihovih pravnih in socialnih stisk. Za pomoč lahko zaprosijo študenti iz vse Slovenije.

Na pravnem področju nudijo svetovanja glede bivanja (tj. vprašanj, povezanih z najemom stanovanja ali sobe), socialne varnosti, štipendij, študentskih družin, študija, dela in dohodnine ter možnosti samostojnega podjetništva za študente.

Veliko odgovorov na pogosta vprašanja lahko najdeš že na njihovi spletni strani. Poleg pravnih vprašanj, ti lahko pomagajo v stiskah socialne narave, možnostih študija v tujini, organizirajo pa tudi različne delavnice in izobraževanja.

Pravna svetovalnica

Pravna svetovalnico je naslednica Primorskega pravnega centra, ki ga ustanovila Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Študentom Univerze na Primorskem nudijo brezplačno pravno pomoč na različnih področjih. Za pomoč lahko zaprosijo tudi drugi, vendar so njihove storitve plačljive skladno s cenikom.

Študenti se lahko na njih obrnejo s kakršnim koli pravnim vprašanjem ali težavo. Poleg svetovanja nudijo tudi pregled listin in pravnih dokumentov, izdelavo pravnih mnenj, pomoč pri izpolnjevanju obrazcev in pomoč pri sestavljanju vlog, pogodb in drugih listin. Storitve lahko nudijo le v določenem obsegu, saj so za nekatere storitve pooblaščeni le odvetniki in notarji.

Pravo za VSE

Začetki društva Pravo za VSE segajo v leto 2012, ko so študenti ustanovili spletni portal, na katerem so lahko posamezniki postavljali pravna vprašanja ali izpostavili kak pravni problem. Danes kot nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu, nudijo pravno svetovanje vsem pomoči potrebnim.

V letih delovanja so pomagali več kot 10 000 posameznikom. Njihovi pravni nasveti temeljijo na relevantni zakonodaji, sodni praksi ter na stališčih pravne teorije. Prizadevajo si, da na vprašanja odgovorijo v 14 dneh.

Poleg spletnega svetovanja od leta 2016 ustanavljajo »pravne klinike«, na katerih člani društva nudijo osebno pravno svetovanje. Trenutno ima društvo tri pravne klinike: v Mariboru, Dravogradu in na Ptuju.

Od vseh naštetih svetovalnic nudi Pravo za VSE najširši spekter svetovanja, saj sega na zelo različna področja. Ekipa želi ljudem ponuditi pravne smernice, predstaviti osnovne pravne institute ter pojasniti pravice in dolžnosti posameznika. V določenih primerih pa te napotijo na pristojne institucije, saj, kot poudarjajo, njihovo delo ne nadomešča odvetnikov ali notarjev.

Junior novinar

Prejšnji članekKatere so prednosti in slabosti ChatGPT?
Naslednji članek10 najpogostejših napak na izpitni vožnji in nasveti

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.