Kdaj se obrniti na varuha študentovih pravic?

Varuh študentovih pravic, kdaj se obrniti nanj
Varuh študentovih pravic, kdaj se obrniti nanj

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani vključuje varuha študentovih pravic, ki ti lahko pomaga če se soočaš s težavo na študijskem ali izvenštudijskem področju.

Kdo je varuh študentovih pravic?

Varuh študentovih pravic je oseba, na katero se lahko obrneš, ko se znajdeš v neprijetni situaciji, potrebuješ podporo ali pomoč. Prav tako si varuh prizadeva za razvoj Študentske organizacije ŠOU in približanje te inštitucije vsakemu študentu, ter aktivno sodelovanje pri razvoju organizacije. Ažurno opozarja na kršenje študentovih pravic in se zavzema za boljši položaj študenta v družbi. Zbira predloge za projekte in sodeluje z društvi.

Male College Student Meeting With Campus Counselor Discussing Mental Health Issues
Kdo je varuh študentovih pravic in kdaj se obrniti nanj? Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Kdaj se obrniti na varuha?

Na varuha študentovih pravic se lahko obrneš, kadar meniš, da ti je bila kršena katera izmed pravic, ki se nanašajo na status študenta, imaš vprašanje v zvezi s pravicami, ki ti pripadajo, ali če potrebuješ nasvet in usmeritev.

Preden se obrneš na varuha, poskušaj svoje zagate najprej rešiti tako, da se obrneš na pristojne institucije. Za nasvete glede pravnega svetovanje se lahko obrneš na Študentsko svetovalnico. Za nasvete glede pravic, povezanih s študijem pa se lahko obrneš na študentski svet svoje fakultete.

Na varuha se lahko obrneš tudi v primeru, da imaš pobudo za razvoj organizacije ali predlog projekta. Varuh te bo usmeril na pristojne ljudi.

What, Where, Who, Why, When, How-written with Direction board
Foto: SonerCdem iz iStock

Kaj lahko varuh stori?

  • Te usmeri na pristojne ljudi, organe ali zavode, ki ti bodo lahko pomagali,
  • ti svetuje, kako ravnati in te podpre,
  • svetuje in te seznani s pravicami, ki ti pripadajo,
  • te posluša ter posreduje tvoje predloge in pobude,
  • opozarja na kršenje pravic študentov in vrši neformalni pritisk.

In česa varuh ne more storiti?

  • Ne more kaznovati kršitelja pravic ali ga prisiliti v drugačno ravnanje,
  • ne more svetovati v zvezi s pravicami, ki niso vezane na status študenta,
  • ne more posredovati, kadar primer že obravnava študentski svet, zavod ali organ ŠOU v Ljubljani.

Kako priti do varuha?

Varuha študentovih pravic lahko kontaktiraš preko elektronske pošte na naslov varuh@sou-lj.si ali se po predhodnem dogovoru osebno oglasiš na uradnih urah v Kampusu (Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana).

Group of students walking in college campus after classes, back view
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Pisarna varuha študentov

Pisarna varuha študentov je univerzitetno središče za uveljavljanje načel enakosti in vključevanja, varovanja dostojanstva, spoštovanja in skrbništva pravic študentov in študentk. Pisarna varuha študentov je točka, na katero se lahko študenti in zaposleni obrnemo, če se znajdemo v stiski zaradi neenakopravne obravnave, diskriminacije ali imamo vprašanja, kako zagotoviti vključujoče (študijsko) okolje.

Varuhinja študentovih pravic je trenutno dr. Milena Košak Babuder, ki je dosegljiva preko elektronske pošte na naslovu varuhinja@uni-lj.si ali po predhodnem dogovoru v rektoratu Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana).

Junior novinar

Prejšnji članekTako blizu Slovenije še ni bil! Ed Sheeran z novo turnejo in izjemnim gostom najbližje Sloveniji, kot je kdajkoli bil
Naslednji članekŠtudentska izkušnja, ki te bo popeljala v srce gora
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.