Maturantska kapa – simbol maturantov

Four hands holding graduation hats on background of blue sky.
Foto: hxdbzxy iz iStock

Matura je končana, rezultati so znani. Nekatere šole organizirajo posebne slovesnosti, na katerih razglasijo maturitetna spričevala in čestitajo uspešnim kandidatom.

Na nekaterih šolah se uspešni kandidati še podpišejo v Knjigo maturantov. Svečan dogodek zahteva ustrezno opravo. Njen del je tudi maturantska kapa.

Nošenje maturantskih kap izvira iz Amerike

Maturantska kapa, imenovana tudi diplomatska ali akademska, je simbol mature ali diplome. Skupaj z oblačilom predstavlja uniformo pri diplomiranju skoraj povsod po svetu. Izhaja iz t. i. birette, ki so jo uporabljali za prepoznavanje študentov in umetnikov že v 14. in 15. stoletju. V 12. stoletju so jo nosili učitelji in je postala njihov simbol. Pomen sta imeli tako oblika kot barva. Nošenje diplomantskih kap na svečanih podelitvah diplom se je začelo v Ameriki.

Izkazovanje pripadnosti fakulteti ali univerzi

Prvotno je bila namenjena diplomantom na najvišji stopnji študija, kasneje se je začela uporabljati tudi za nižje stopnje študija. Z njimi so izkazovali pripadnost fakulteti ali univerzi. Prav tako je bilo po pokrivalu razvidno, od kod študent prihaja, kje študira in ostali podatki o študiju.

Razlike so v cofih

Na maturantski kapi je lahko samo en cof.

Najpogostejša je črna barva cofa. Barva cofa je lahko v izbrani barvi šole ali mešanica barv, lahko gre za različne barve glede na področje diplomiranja. Nekatere barve lahko pomenijo izjemne dosežke, kot je to cof zlate barve.

Od države do države ter univerze do univerze je različna tudi dolžina vrvice, na katero je cof pripet.

Različni so tudi položaji cofa. Ponekod je pomemben položaj cofa: diplomanti dodiplomskih študijskih programov nosijo cof na desni strani, diplomanti podiplomskih študijskih programov pa na levi strani. Ponekod je navada, da je do prejetja diplome na eni strani, po prejetju diplome pa se prestavi na drugo stran.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.