Nagrada Alpske konvencije za mlade znanstvenike in znanstvenice 2022

Alpska konvencija letos organizira nov natečaj Young Academic Award. Gre za nagrado, ki mlade spodbuja k inovativnemu raziskovanju alpske tematike. Letošnja izvedba se osredotoča na temo trajnostnega prometa in mobilnosti v Alpah. V nadaljevanju izveš vse o tem, kako se prijaviti, katere podteme so aktualne, kakšne so nagrade in kako lahko tudi ti doprineseš k razvoju Alp.

Natečaj Alpske konvencije o trajnostni prihodnosti Alp

Alpska konvencija prepoznava pomembnost raziskav in inovacij, ki pripomorejo k promociji trajnostnega razvoj naših Alp. Kot navajajo sami, imajo pri tem ključno vlogo mladi kot oblikovalci prihodnosti. Z nagrajevanjem magistrskih nalog, ki se ukvarjajo z različnimi alpskimi tematikami, pa je to prepoznavanje še bolj očitno. Nagrado podpira predsedstvo Alpske konvencije v sodelovanju s stalnim sekretariatom in info točko Alpske konvencije. Sam natečaj pa je vsako drugo leto izveden v sodelovanju z Mednarodnim znanstvenim odborom za raziskave v Alpah (ISCAR – International Scientific Committee on Research in the Alps).

Kaj je tokratna tematika?

Tokratna izvedba natečaja Young Academics Award Alpske konvencije se osredotoča na temo »Trajnostni promet in mobilnost v Alpah« in še posebej na naslednje sorodne podteme:

 • tovorni promet v Alpah: na primer politike in rešitve za preusmeritev prometa s ceste na železnico; upravljanje tovornega prometa; mednarodna koordinacija;
 • potniški promet: na primer strategije za spodbujanje javnega prevoza v gorskih območjih; trajnostne rešitve za prevoz v Alpe in znotraj njih; alternativni načini premikanja, kot je kolesarjenje; lekcije iz časa krize covid-19 za zmanjševanje potreb po mobilnosti; kako si lahko javni prevoz opomore po krizi covid-19; zagotavljanje železniških povezav med državami/regijami; širitev železniških storitev in linij;
 • osebna trajnostna mobilnost: spodbujanje mestnega kolesarjenja, na primer z uporabo infrastrukture »parkiraj in se pelji«; električni avtomobili: strategije in infrastruktura;
 • turizem: na primer trajnostne rešitve za promet in mobilnost v turističnem sektorju.

Kakšne so tokratne nagrade?

Tri glavne nagrade bosta podelila švicarsko predsedstvo in Stalni sekretariat Alpske konvencije:

 • nagrada: 1.000 €
 • nagrada: 750 €
 • nagrada: 500 €

Poleg tega bodo podeljene tudi štiri nagrade info točk za dela, ki so tematsko relevantna in geografsko povezana z območji naslednjih info točk:

 • Info točka Domodossola (IT), nagrado podeljuje društvo ARS.UNI.VCO: denarna nagrada 500 €;
 • Info točka Tolmin (SI), nagrado podeljujeta Posoški razvojni center in občina Tolmin: denarna nagrada 500 €;
 • Info točka Beljak (AT), nagrado podeljuje Info točka naravnega parka Dobrač: denarna nagrada 500 € in paket dveh nočitev za dve osebi v Dobratsch Gipfelhaus (AT);
 • Info točka Mojstrana (SI): nagrado podeljuje Slovenski planinski muzej: paket treh nočitev za dve osebi v Aljaževem domu v Vratih (SI) s polpenzionom.
Alpska konvencija tudi letos nagrajuje najboljše
Alpska konvencija tudi letos nagrajuje najboljše (vir:alpconv.com)

Kdaj je rok za prijavo?

Rok za prijavo je 30. junij 2022. Do takrat mora vsak kandidat izpolniti prijavni obrazec in oddati zahtevano dokumentacijo.

Katere zahteve in pogoje moram izpolnjevati?

Vse zahteve in pogoje za prijavo ter pregled izbirnega postopka najdeš v razpisu.

Za še več informacij o Alpski konvenciji pa obišči njihovo spletno stran Alp Convention. Za nekaj potrebnega oddiha in navdiha pa si lahko predvajaš spodnji videoposnetek, na katerem najdeš največje lepote evropskih Alp.

The Alps 4K - Scenic Relaxation Film With Calming Music

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHuawei ob predstavitvi telefonov serije nova združil moči s podjetjem Moovit
Naslednji članekHuawei predstavil telefon nova 9: Inspiracija v fotografiji in videografiji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.