Po diplomi naprej na magisterij ali v službo?

Po dodiplomskem študiju gre zares. Do te točke je marsikaterega študenta pripeljalo logično sosledje korakov izobraževalnega sistema, zdaj pa je čas za ključne odločitve. Med pomembnejšimi vprašanji je, ali iti naprej na podiplomski študij po višjo stopnjo izobrazbe ali se podati na trg dela?

Prednosti magistrskega študija

Zaradi cenovne ugodnosti študija v Sloveniji veliko oseb doseže visoko izobrazbo. Zlasti diplomo ima danes skoraj vsak, zato je stopnja več prednost pred konkurenco. Poleg tega določeni delodajalci od delavcev zahtevajo sedmo stopnjo izobrazbe (opravljeno 2. bolonjsko stopnjo).

Če izbereš drug program kot na prvi stopnji, si dodatno razširiš obzorja. Znanje z različnih področij je prednost pred drugimi na trgu dela. Dokončan študij je tudi znak za delodajalca, da si resen in imaš delovne navade.

Študij obenem ponuja možnosti za stik s trgom dela. V določenih strokah kot študent lažje prideš do priložnosti za delo, da preizkusiš, ali te delo res zanima. Poleg tega začneš plesti mrežo poznanstev, ki ti bo vedno prišla prav.

Razlog za nadaljevanje študija naj ne bo želja po višji plači, saj ti ta ne bo zagotovljena – marsikdo v Sloveniji je prekvalificiran za delo, ki ga opravlja. Če nimaš motivacije za študij, ga boš težko dokončal. Res pa je, da ko enkrat zapustiš izobraževalni sistem, je pot nazaj težka, četudi so možnosti vedno odprte.

Excited girl student in denim clothes glasses backpack isolated on pastel pink background. Education in high school university college concept. Hold books pointing index finger up with great new idea
Foto: ViDi Studio iz iStock

Podjetja vedno bolj poudarjajo izkušnje in veščine

Magistrski študij vsekakor ni obvezen korak na poti do zaposlitve. Veliko delodajalcev vedno bolj poudarja izkušnje kandidatov in njihova neformalno pridobljena znanja. V zasebnih podjetjih redko zahtevajo opravljen magistrski študij, nekateri še dodiplomskega ne. Določeni delodajalci imajo celo odpor do tistih z višjo izobrazbo od njih. Niti plača ni pogojena s stopnjo izobrazbe.

Pri delodajalcih je izobrazba kandidatov dobrodošla, a še bolj poudarjajo, naj mladi naučeno teorijo s fakultete dopolnijo z ustreznimi praktičnimi izkušnjami. Pomembne so tudi dodatne veščine, kot so znanje tujih jezikov, računalniška pismenost ali retorika.

Si neodločen? Izkoristi absolventsko leto!

Pomembni sta torej tako izobrazba kot praksa. Če še ne želiš na trg dela, glede magisterija pa nisi prepričan, vzemi absolventa. Ne samo da obdržiš status študenta in vse ugodnosti, ki jih ta prinaša, ampak pridobiš celo leto, ko lahko razmisliš o nadaljevanju študija, medtem pa pridobivaš praktične izkušnje.

Ker si prost študijskih obveznosti, lahko več časa posvetiš delu na področju, ki te zanima. Tako ugotoviš, ali ti je delo res všeč in če ti lahko magistrski študij pri njem dodatno koristi. Poleg tega lahko od podiplomskega študija odneseš več, če že imaš praktične izkušnje.

Young people in co-working creative space - Youth millennial generation and business technology concept
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock

Študij ob delu

Študij in delo lahko tudi združiš. Ne boš prvi, ki se je zaposlil in ob delu opravil podiplomsko stopnjo študija. Prednost tega je, da najprej dobiš stik z realnim svetom in se kasneje odločiš za študij na tistem področju, kjer želiš poglobiti znanje.

Slabost tega pristopa je, da se lahko študij časovno zavleče, ker ga ne postaviš na prvo mesto. Ko se navadiš na delovni urnik, je težje pristopiti k seminarskim nalogam, kaj šele k pisanju magistrske naloge.

Prejšnji članekKako izbrati najboljše zunanje pohištvo za mlade?
Naslednji članekVpliv življenja v vesolju na možgane astronavtov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.