Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove

Srednješolka za knjigami

Objavljen je razpis za vpis na srednješolske programe in dijaške domove v letu 2020. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 18.053 učencev in učenk (lani 17.684), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.782 (lani 23.756) vpisnih mest na srednjih šolah.

V prvem krogu izberejo kandidate za 90 % razpisanih mest. Kandidati, ki niso bili izbrani na šoli, na katero so oddali prijavo, se lahko v drugem krogu prijavijo na preostalih 10 % vpisnih mest na šolah z omejenim vpisom ali na prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo zapolnjenih vseh mest.

Pri izbiri poklicne smeri je učencem lahko v pomoč tudi seznam deficitarnih poklicev, ki ga vsako leto objavi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. Gre za poklice, za katere je na trgu dela manj delavcev, kot jih potrebujejo delodajalci. Zanje so razpisane štipendije, ki so dijakom lahko v pomoč v času šolanja.

Informativne dneve za poklicne programe, za katere so razpisana učna mesta pri delodajalcih, organizirata tudi obrtno-podjetniška in gospodarska zbornica.

Informacije o vpisu v srednjo šolo so na voljo na povezavi portala gov.si.

VIRGOV.si
Prejšnji članekMichał Woroch se zahvaljuje in vas spodbuja, da vztrajate
Naslednji članekVse, česar še ne veš o študentskem kreditu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.