Štipendija Knafljeve ustanove

Objavljen je bil nov štipendijski razpis. Tokrat se lahko podiplomski študenti Univerze v Ljubljani prijavijo na razpis za štipendijo Knafljeve ustanove. Gre za štipendijo, ki je namenjena diplomantom univerze, ki se bodo vpisali na magistrski ali doktorski študij na visokošolskih ustanovah na Dunaju.

Štipendija velja le eno študijsko leto. Deluje kot plačilo stanarine za bivanje v Knafljevem domu ali domu Korotan na Dunaju.

Kaj je štipendija Knafljeve ustanove?

Luka Knafelj je bil slovenski duhovnik, ki je sredi 17. stoletja služboval na Dunaju. Nato je leta 1658 postal župnik bogate cesarske župnije v Gross Russbachu na Spodnjem avstrijskem. S svojimi dohodki je lahko kupil hišo na Dunaju, kjer je tudi stanoval.

Pred smrtjo je v oporoki skoraj celotno premoženje zapustil ustanovi za štipendiranje študentov iz Kranjske. Sprva je Knafljevo ustanovo (hišo, v kateri je bival Luka Knafelj) upravljala dunajska univerza, leta 1961 pa je prešla v upravo Univerze v Ljubljani, ki zanjo skrbi še danes.

Kdo se lahko prijavi?

Za štipendijo Knafljeve ustanove lahko zaprosijo vsi diplomanti fakultet Univerze v Ljubljani, ki imajo povprečno oceno 8 ali več in ob poteku roka za vložitev prošnje za štipendijo še niso dopolnili 30 let. Izjemoma se lahko podelijo tudi študentu na dodiplomskem programu, ki ni v prvem letniku. Vendar le v primeru, kadar je mogoče pričakovati, da bo študij na Dunaju prinesel bistveno boljše rezultate.

Izjemoma lahko štipendijo dobi tudi študent z nižjo povprečno oceno, če obstajajo za to utemeljeni razlogi npr. odličen uspeh na študijskem področju, ki je predmet podiplomskega študija, struktura ocen, ki kaže na primer na kandidatove začetne ali začasne težave.

Panorama Dunaja.
Štipendija ti omogoča enoletno bivanje na Dunaju.

Kaj še moraš vedeti?

Razpisani sta dve štipendiji za študijsko leto 2022/2023. Podeljeni bosta v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu (12 mesecev) ali domu Korotan na Dunaju (devet mesecev). Mesečna vrednost posamezne štipendije znaša 380 € na mesec. V primeru, da bo Upravni odbor (Kuratorij) podelil le eno štipendijo, se bo le ta podelila v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu.

Ob prošnji kandidati predložijo tudi preverjeno fotokopijo diplome, potrdila o opravljenih izpitih in povprečni oceni, kratek življenjepis, pismo o nameri, priporočili dveh profesorjev (priporočili se oddata vsako v svoji zapečateni ovojnici, ki jih profesorja podpišeta in svoj podpis prelepita s prozornim lepilnim trakom), potrdilo o oddani prošnji za sprejem na študij na Dunaju, dokaz o državljanstvu RS in izjavo o rednih dohodkih in morebitnih preostalih štipendijah, ki jih prejema.

Rok oddaje in izbire kandidatov

Prošnjo za dodelitev štipendije morajo kandidati oddati do 24. junija 2022. Poslati jih morajo na naslov: Upravni odbor Knafljeve ustanove, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana. Izbiro med kandidati bo Kuratorij opravil do 22. julija 2022. O dokončni odločitvi bodo obvestili vsakega kandidata, ki je vložil popolno prijavo.

Prejšnji članekKaj te čaka v evropskem letu mladih 2022?
Naslednji članekSateliti ključni proti krizi metana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.