Študij v Avstraliji

»Če bi rad izvedel, kdo si, pojdi tja, kjer te nihče ne pozna. Popotovanja izravnajo vse in te naučijo vsega. Trpka so kakor lek in bolj kruta od zrcalnega stekla. Cesta, ki se vije v daljavo, te bo naučila več o sebi kakor sto let molčečega poglabljanja vase.« (Patrick Rothfuss – Ime vetra)

Moje ime je Ana in že peto leto preživljam v svetu. Zadnji dve leti sem študirala v Avstraliji in v letu 2017 bila uradno izbrana v tako imenovano funkcijo “Brisbane International Student Ambassador – Mednarodni študentski ambasador Brisbana”; preko razpisa mestne občine Brisbane in njihove podružnice Brisbane Marketing, ki skrbi za celoten marketing in trženje destinacije Brisbane.

S svojo funkcijo preko socialnih medijev in udejstvovanjem na različnih dogodkih ter tudi preko PR­a (stikov z javnostjo) promoviram Brisbane kot študentsko destinacijo za mednarodne študente in seveda tudi kot turistično destinacijo. V zadnjih dveh letih sem v Brisbanu diplomirala na dodiplomskem študiju iz Kadrovskega managementa ter iz Vodenja in Managementa in tudi na podiplomskem študiju iz Vodenja v globalnem razvoju.

Podajam tako nekaj izčrpnih informacij za študij v Avs traliji kot tudi koristnih povezav in kompas za planiranje in predpriprav ter organizacijo študija v večno sončni deželi “tam spodaj” (down under).

Brisbane
Foto: Ana Gudalo

Predpriprava

Dandanes so zadeve zaradi interneta mnogo lažje in dosegljive, zato si lahko vsak posameznik podrobno ogleda in najde večino informacij na internetu. Na zelo preprost način internet nudi bodočemu študentu izjemno veliko kakovostnih informacij, ki vas pripravijo tako za izbor študija v Avstraliji kot tudi na vse ostale podrobnosti. Pripravo za študij v tujini priporočam eno leto poprej, saj je treba organizirati izjemno veliko stvari: smer študija, konkurenčne izobraževalne institucije in programi, kurikulumi, študijski semestri, cene ipd. Dejansko lahko vse informacije črpate preko interneta, forumov ipd.

Šolnine so v Avstraliji samoplačniške, vsi študiji so plačljivi cene pa ustrezne njihovim standardom, kar za slovenski žep pomeni velik zalogaj. Mednarodni študentje niso upravičeni ne do pomoči vlade ne do plačila šolnin na obroke. V sklopu urejanja vpisa na fakultete se za plača šolnina, šele nato pa se lahko začne urejati celotna dokumentacija pridobitve mednarodne študentske vize. Če upate na štipendiranje, obvezno zbirajte vso dokumentacijo za razpis leto poprej.

Preden se vpišete na študij v Avstraliji, morate opraviti teste iz angleščine IELTS (International English Language Test System). Testi se opravljajo na dveh stopnjah: splošna (general) ali akademska (academic). Za študij v tujini je potrebna akademska stopnja.Testiranje se opravi na British Council Slovenia v Ljubljani, če pa zivite kje na meji, ga brez problema lahko opravljate na British Council v Zagrebu, Trstu ali v Gradcu. Testi so mednarodni in delujejo po istih kriterijih in ocenjevanju, tudi cena je povsod enaka. Priporočam redno učenje in študij, kajti testi so izjemno zahtevni, za študij v Avstraliji pa morate doseči določene kriterije, ki so dokaj visoki, da se lahko vpišete na univerzo v tujini.

Vrste študija

  • TAFE & educational colleges: sekundarno šolstvo; tehnično usmerjene izobraževalne institucije, nekako najlažje primerljive s slovenskimi višjimi šolami. Programi študija so Certificate IV – približno 6 mesecev, Diploma – 1 leto, Advanced Diploma – 1.5 leta; cene $AUS 5.000­15.000.
  • Univerzitetni dodiplomski programi: 3­4 leta študija, cena okoli $AUS 35.000
  • Univerzitetni podiplomski programi: 1­2 leti, cena od $AUS 30.000­60.000

Semestri in sistem študija

Univerzitetni in podiplomski študij se v Avstraliji prične s koncem januarja oziroma z začetkom februarja in študijsko leto se zaključi v decembru. Akademsko leto je torej nasprotje evropskega, sestavljeno je iz 4 delov, tako imenovan “semester break” in prvo izpitno obdobje sta v maju oziroma juniju (kot pri nas januar).

Študij je drugačen od slovenskega, veliko je projektnih nalog, izpiti so drugače zastavljeni, predmetnik in s tem posledično urnik deluje po modulih, vsaka univerza ali izobraževalna ustanova pa ima svoje pogoje, standarde in načine dela. Izpiti in projekti morajo biti opravljeni v prvem roku, saj drugega roka pogosto ni ali pa je plačljiv. Mednarodni študenti morajo na podlagi pridobitve mednarodne študentske vize biti 80 % prisotni na predavanjih in izpitih, s tem so hkrati strogo nadzorovani s strani izobraževalne institucije in migracijskega urada.

Izmenjave, bilateralni sporazumi

Nekatere slovenske univerze oziroma fakultete imajo sporazum z nekaterimi univerzami v Avstraliji. Razpisi za bilateralno izmenjavo s partnerskimi institucijami izidejo decembra, ponavadi je rok prijave do januarja, štipendija krije letalski prevoz, študij in določeno žepnino. Več informacij najdetena vaši matični fakulteti v pisarni za mednarodne študijske zadeve.

Namestitev

Akomodacija za mednarodne študente je možna v kampusu univerze, v študentskih domovih ali v privatnih sobah oziroma stanovanjih. Hkrati je možnost tudi t. i. “homestay”, ko za določeno vsoto bivate pri družinah, kjer dobite svojo sobo, hrano. Cene bivanja so za slovenski standard v vseh omenjenih možnostih zelo visoke, pozabite na socialo slovenske države v sklopu ugodnih študentskih domov in študentskih bonov. V svetu kapitalizma to ne obstaja.

Study Brisbane
Foto: Ana Gudalo

Prevoz

Mednarodni študentje, ki redno študirajo, imajo 50 % na vse vozne karte (vlak, bus, mestni gliserji (Brisbane), tramvaji). To je res ena izmed prednosti, ki so podane vsem internacionalnim študentom.

Potovanja

Tako imenovan “semester break” v izpitnem obdobju podaja možnost potovanj po celotni Avstraliji, večina univerz in kampusov ima odlične ponudbe za študente in ogromno mladih se v tem času odpravi na razna popotovanja po celotni deželi. Toplo priporočam predvsem zato, ker potovanja odpirajo naša obzorja in ker je to hkrati odlična priložnost za druženje in spoznavanje novih ljudi.

Voluntiranje in slovenske skupnosti

Avstralija je znana po svojih volunterskih priložnostih in vključevanje v široko paleto volunterstva je neprecenljivo. Spekter možnosti za prostovoljno delo je izjemen, gradi vaš življenjepis, širi mrežo poznanstev in bogato oplemeni notranji jaz. Informacije dobite na fakultetah in prek interneta, svojo prošnjo oziroma interes lahko pošljete, že preden se odpravite v Avstralijo. Priporočam tudi kontaktiranje raznih slovenskih skupnosti, katerih povezavo dodajam v odlomku “Koristne povezave”. Večina slovenskih popotnikov ima odlične spomine na srečanja z Avstralskimi Slovenci, ki so vam pripravljeni pomagati, vas usmeriti ali pa preprosto povabiti na srečanje v slovenski klub s slovensko glasbo in hrano. Na zdravje in dober tek!

Koristne povezave:
1.      Studij v Brisbanu: www.choosebrisbane.com.au
2.      Studij v Queenslandu: http://www.studyqueensland.qld.gov.au/
3.      Studij v Avstraliji: https://www.studyinaustralia.gov.au/
5.      Viza: http://www.homeaffairs.gov.au/
6.      Stipendije: https://internationaleducation.gov.au
7.      Slovenske stipendije za studij v tujini: http://www.sklad-kadri.si/
8.      Namestitev “Homestay”: http://www.homestay-australia.com/
9.      Namestitev “Homestay”: https://www.homestay.com/australia
10.  Studenski dom Brisbane: https://studentone.com/
11.  Sticisce Avstralskih Slovencev:http://www.glasslovenije.com.au/
12.  Volunterstvo Queensland: https://volunteeringqld.org.au/
Ana Gudalo
Foto: Ana Gudalo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.