Triki za hitrejše branje

Začelo se je izpitno obdobje, ti pa imaš pred sabo še cel kup gradiva, ki ga moraš prebrati in preštudirati. Morda se ti to na prvi pogled zdi nemogoče, a nedvomno ti lahko uspe! Vse skupaj si namreč lahko precej olajšaš z našimi napotki za hitro branje.

  1. Pri branju uporabljaj prst ali pisalo

Naše oči neprestano skačejo sem in tja, ne da bi se tega sploh zavedali. Če si boš pri branju pomagal s prstom ali pisalom, boš s tem fiksiral pogled samo na tekst in tako hitreje bral.

  1. Upoštevaj pravilo 20%

Vedno je smiselno brati 20% od levega in desnega roba besedila. Naš periferni vid nam namreč omogoča, da preberemo tudi tiste črke ali besede, na katere nismo osredotočeni. Enostavno preskoči prvi in zadnji dve besedi v vsaki vrstici in kontekst besedila boš ugotovil veliko hitreje.

  1. Beri le zgornjo polovico črk

Naše oči se ob kotih črk zatikajo, le teh pa je običajno največ v spodnjem delu črk, ki sestavljajo besedo. Vsekakor je to odvisno tudi od pisave, a kljub temu je ta strategija koristna. Pomembno je da ugotoviš, katera je tvoja najbolj optimalna višina.

  1. Ne izgovarjaj prebranih besed v glavi

Subvokalizacija ali izgovarjanje prebranih besed v glavi je glavni upočasnjevalec branja. Ne moremo je povsem ugasniti, lahko pa jo precej zmanjšamo in s tem pospešimo naše branje. Za razumevanje besedila namreč ni nujno, da izgovoriš vsako besedo posebej. Tudi, če je besedilo težko in ti izgovarjanje besed močno pomaga pri pomnenju, lahko še vedno izpustiš veliko besed, kot so npr. vezniki, predlogi ter členki.

  1. Oglej si besedilo

Preden začneš z branjem besedila, si ga oglej. Krajše tekste hitro preleti in si poskusi zapomniti ključne besede. Pri daljših tekstih pa je smiselno pregledati kazalo. To bo tvoje možgane ogrelo, da si boš prebrano hitreje zapomnil.

Prejšnji članekNenavaden prizor v središču Ljubljane
Naslednji članekPoklon kralju rock’n’rolla ob njegovem rojstnem dnevu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.