Tudi študentje imamo svoj mednarodni dan

Mednarodni dan študentov
Mednarodni dan študentov

Današnji mednarodni dan študentov praznujemo v spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze iz leta 1939. Takrat je bilo v koncentracijska taborišča deportiranih več kot 1200 študentov! 17. november je tako postal tudi simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Študij v številkah

Izobraževanje je prav gotovo v interesu države, saj izobraženi državljani pripomorejo k blaginji in višji gospodarski rasti. Okrog leta 1950 je v slovenskem visokošolskem prostoru študiralo okrog 6000 študentov, po osamosvojitvi pa se je število študentov hitro vzpenjalo in leta 2006 doseglo skoraj 116.000. Na dodiplomski študij je bilo takrat vpisanih več kot 70.000 študentov. Poleg teh so čedalje številnejši tudi študenti višjega strokovnega študija in visokošolski podiplomski študenti.

Zanimanje za študijska področja v Sloveniji glede na spol
Zanimanje za študijska področja v Sloveniji glede na spol. Vir: SURS

Kaj pa po študiju?

Gotovo si to vprašanje zastavi marsikdo po tem, ko v roke prejme diplomo. Organizacijski urad evropska šole študentskih sindikatov (OBESSU) in Evropska študentska unija (ESU) ob tem dnevu pozivata k ukrepanju tudi v tej smeri. Letošnji poudarek je predvsem na pomanjkanju podpornih sistemov izobraževanja ter vpliv na duševno zdravje in splošno počutje študentov.

Kje lahko obeležiš mednardoni dan študentov?

Študentska organizacija Slovenije v torek, 20. 11. v študentskem naselju v Rožni dolini pripravlja dogodek S*anje študentov, kjer bo potekala okrogla miza, popestrili pa ga bodo tudi z glasbenimi nastopi.

Pia profilna WP
Pia Prelec Poljanšek

Novinar

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.