Univerza v Cambridgeu napoveduje spletna predavanja do poletja 2021

V prejšnjem tednu je priznana britanska Univerza v Cambridgeu napovedala, da na univerzi ne bo predavanj v živo ne v letošnjem in tudi ne v naslednjem študijskem letu.

Zaradi koronavirusa se je študij po vsem svetu za vsaj tri mesece prestavil na internet, kar je mnogim univerzam, profesorjem in študentom predstavljalo velik izziv, hkrati pa smo opazili tudi, da pouk prek interneta deluje in prav vprašanje časa je, kdaj se bodo začele spremembe v šolanju, ki bodo še več aktivnosti začele izvajati prek spleta.

Na podlagi letošnje situacije se je Univerza v Cambridgeu odločila, da bodo vsa predavanja potekala prek spleta tudi v naslednjem študijskem letu: »Ker kaže, da bo družbeno distanciranje potekalo še kar nekaj časa, smo se odločili, da tudi v naslednjem študijskem letu predavanja ne bodo potekala v živo. Manjšim skupinam bomo omogočili delo tudi v živo, v kolikor bodo upoštevana pravila družbene distance. V kolikor se bo situacija s koronavirusom močno spremenila, bomo odločitev še enkrat pretehtali.«

Glede na to, da se je za tak korak odločila ena izmed bolj uglednih univerz na svetu, ji bodo sledile tudi mnoge druge. Tako so podobno povedali tudi na Univerzi v Manchestru – vsaj prvi semester študijskega leta 2020/21 naj bi potekal prek spleta.

Slovenske univerze ostajajo na spletu

Zadnji sklep rektorja Univerze v Ljubljani navaja, da se v letošnjem letu vse oblike pedagoškega dela, ki to omogočajo, izvedejo prek spleta. V živo se omogoča individualno delo z mentorjem za tiste študente, ki opravljajo raziskovalna dela ali diplomske in magistrske naloge, individualna usposabljanja (na primer klinične vaje), vendar vse pod pogoji upoštevanja priporočil NIJZ in MZ RS. V prostorih, kjer se bodo izvajale posamezne omenjene storitve, mora biti poskrbljeno za fizično distanco, prezračevanje in ustrezno razkuževanje. V čim večji meri se bo prek spleta izvedlo tudi preverjanje znanj in veščin. Prek spleta se že izvajajo tudi zagovori ter podelitve diplomskih in magistrskih del.

Zaenkrat enake ukrepe sprejemajo tudi Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Univerza v Mariboru in Univerza v Novem mestu. Za naslednje študijsko leto še ni bilo dorečeno, ali se bo študij izvajal v živo, ali pa se bodo tudi slovenske univerze premaknile na splet.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKako posneti popolno fotografijo ne glede na svetlobne razmere?
Naslednji članekŠtudentove novice odslej tudi v aplikaciji Squid

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.