Začenja se zimsko izpitno obdobje: top last minute nasveti za učenje

telefon in zapiski okoli njega

Čeprav smo večino časa doma in se pritožujemo, da nimamo kaj delati, je izpitno obdobje prišlo iznenada in nas (kot vsako leto) spet presenetilo. Ti že kaj teče voda v grlo? Plavaš med zapiski in »pridno« gnjaviš sošolce, da ti pošljejo snov, ki si jo prespal? Najbrž nisi edini. Seveda ni magičnega recepta za učenje in ni napoja, ki bi ti pomagal opraviti vse izpite. Edina rešitev je učenje – zato ti ponujamo nekaj trikov, ki ti bodo učenje olajšali.

Rutina je vse

knjige na kupuKako fajn je, ko se začne izpitno obdobje in končno lahko zjutraj več časa spiš! Če nimaš izpitov, seveda. Pri učenju sta najpomembnejša rutina in urnik. In čeprav zjutraj res težko ustaneš, si navij budilko eno uro prej. Tudi če nisi jutranja oseba, boš naredil dosti več, kot pa če bi spal do kosila in se potem jezil sam nase, da si cel dan zapravil. Med izpitnim se splača nekaj ur spanca žrtvovati za učenje. Kar pa me pripelje k naslednji točki …

Dovolj spiš?

dekle spi za zvezkiMogoče med izpitnim tistih 8 ur spanca na noč ni ravno realnih. Ampak dejstvo je, da ne boš moral fukncionirati, če boš neprespan in namesto učenja spal za zvezki. 8 ur znižaj na 7 ali 6, če je res kriza. Včasih se tudi zgodi, da se moraš učiti celo noč. Če se le da, se temu izogni, če ne pa spanec nadoknadi takoj naslednji dan.

Pavze so nujne!

Kako lepo je to slišati! Ja, vzemi si pavzo in pojdi eno uro na sprehod. Poglej epizodo (eno epizodo, ne cele serije!) svoje najljubše nadaljevanke in se sprosti. Pavze so nujne za normalno delovanje možganov. Če se neprestano učiš, si ne boš kaj dosti zapomnil. Tudi možgani rabijo počitek.

Učinkovita tehnika učenja s pavzami je pomodoro tehnika. Preizkusi jo!

Pomodoro Technique 4 x 25 min - Study Timer 2 h

Izklopi telefon in se skoncentriraj!

Je sploh treba kaj dodati? Saj to že vsi vemo, ampak ne škodi ponoviti: get off your phone! Če »jamraš« sošolcem, koliko snovi imaš za predelati, ti ne bo nič pomagalo. Izklopi telefon, vzemi knjigo v roke in začni študirat. Če pa pričakuješ nujen klic poštarja ali sporočilo, daj telefon na omaro daleč od mize in daleč od dosega roke ter izklopi WiFi. Tako ne boš nenehno posegal po njem, ne boš prejemal sporočil iz skupinskih pogovorov, a boš vseeno slišal, ko te bo kdo klical.

get off yo phone

Urnik tudi med »počitnicami«

Že prej sem govorila o rutini, ki je ključnega pomena za učinkovito učenje. Ljudje rabimo strukturo in čeprav nisi pristaš urnikov, si ga naredi vsaj za teh nekaj tednov. Vsak večer si naredi »to do« listo za naslednji dan in določi, kdaj se boš kaj učil. Ne rabiš določati do minute natančno, ampak važno je, da imaš narejen plan, ki se ga boš kasneje tudi držal. Tako boš točno vedel, kaj te čaka tisti dan in ne boš paničaril, kje začeti.

MacBook Pro near white open book

Prejšnji članek24-urni dan se krajša, ugotavljajo znanstveniki
Naslednji članekS funkcijo vodenja do izhodišča ure Huawei Watch GT 2 Pro do skritega zaklada

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.