Zaključek študija po ameriško

Zaključek študija po ameriško

Skupina mariborskih študentov programa računalništvo in informatika Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se je pod okriljem profesorja dr. Marjana Mernika odločila, da izvede strokovno ekskurzijo na zahodno obalo ZDA. Cilj je bila zvezna država Kalifornija, kjer bi si ogledali fakultete, naravne znamenitosti kot tudi podjetja, za katera lahko brez slabe vesti rečemo, da so “giganti” na področju računalništva. K uresničitvi ekskurzije je v veliki meri pripomogla tudi finančna pomoč raznih sponzorjev. Med glavne spadajo podjetje Inova IT, ki je bilo tudi generalni sponzor, Inštitut za računalništvo FERI, Adacta ter ŠOUM.

Študenti so si najprej ogledali University of San Francisco, kjer so se sestali s profesorjem Terrencom Parrom, ki je avtor znamenitega orodja za izgradnjo jezikov ANTLR.

Sledil je obisk centra IBM, kjer so jim predstavili svoje vizije za prihodnost in vedno večjo povezanost storitvenih dejavnosti z računalništvom. Obisk Intela je popestril njihov sodoben muzej, na področju grafike so bili deležni lepega sprejema pri podjetju NVIDIA.

Študenti so enega od vrhuncev doživeli z obiskom Googla. Sprejel jih je Slovenec Žiga Mahkovec, ki je pri Googlu že 4 leta. Filozofija Googla je povsem drugačna od drugih podjetij; podjetje skuša ustvariti čimmanj pritiska na zaposlene, važen je le končni rezultat. Celoten kompleks je sestavljen iz več stavb, poleg osrednjega dela so obiskali tudi kompleks Android, kjer je počitniško prakso opravljal še Žiga, študent ljubljanskega FRI-ja.

Obiskali so State University of Fresno, kjer jih je sprejel profesor dr. Alex Liu in jim predstavil projekte njihovega inštituta. Ob pogovoru z njihovimi študenti so ugotavljali razlike šolskih sistemov kot tudi razlike v življenju ameriškega študenta v primerjavi s slovenskim.

Na University of Southern California (USC) jih je sprejel slovenski profesor dr. Jernej Barbič, ki je pred kratkim prejel prestižno nagrado revije MiT, ki ga je uvrstila na seznam najboljših 35 inovatorjev, mlajših od 35 let. V Los Angelesu so obiskali tudi University of California (UCLA), kjer je Jens Palsberg na predavanjih razlagal o prevajalnikih. V Palo Altu so obiskali univerzo Stanford, kjer so se sestali s tamkajšnjim profesorjem Juretom Leskovcem. Na univerzi Berkeley jih je sprejel tamkajšnji slovenski študent Damir Dugonjić.

Ob prihodu domov so študentje enotnega mnenja, da je bilo popotovanje po Ameriki izjemno zanimiva in bogata izkušnja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.