Zjutraj na faks, zvečer na šiht? Plusi in minusi dela ob študiju

Življenje izven domačega kraja ni poceni, še posebej, če prihajaš iz majhnega mesta ali vasi in z malicami v srednji šoli nisi imel velikih stroškov. Zato je za tiste, ki se zaradi študija preselijo v Ljubljano, Maribor ali na Obalo, računica ob koncu meseca lahko velik šok. Kam je šel ves denar?

Zato se veliko študentov odloči, da bodo poleg študija opravljali študentsko delo. Kar je sicer super, saj s tem pridobiš nove izkušnje in zaslužiš nekaj denarja, ima pa delo ob študiju tudi veliko minusov.

Plusi

Kot sem že omenila, je študentsko delo idealen vir stalnega dohodka. Z delom si lahko pokriješ stroške bivanja v kraju študija, na primer najemnino ali sobo v študentskem domu. Tudi hrana ni poceni, četudi je na bon. Tistih nekaj evrov na dan se na koncu meseca lahko sešteje v kar visok znesek, da ne govorimo o kavicah pred predavanji.

Če dobiš študentsko delo v stroki, ki te zanima in ki je povezana s tvojo smerjo študija, je to toliko boljše. S tem ne boš samo zaslužil, temveč boš tudi pridobil nove izkušnje in poznanstva, ki ti bodo prišla še kako prav. Pa nekaj več lahko napišeš v CV. ?

Minusi

Če delaš vsak dan, zna delo ob študiju postati naporno. Delodajalci velikokrat študente tudi izkoriščajo, saj vedo, da delaš, ker pač rabiš denar. Zato je velika možnost, da ti bo napisal, da moraš danes nujno na šiht last minute, čeprav si bil zmenjen, da greš s prijatelji žurat. Delo ob študiju ti tako vzame veliko časa, ki bi ga lahko sicer preživel s prijatelji.

Zakaj je hudo imeti delo? Ker moraš biti tam, tudi ko nočeš.

Ko pa se naberejo še kolokviji in druge obveznosti, postane hitro vsega preveč. Če želiš redno in vestno študirati, moraš tudi redno delati domače naloge in sproti izpolnjevati obveznosti, zato popoldansko delo pač ne pride vedno v poštev. Če pa si na faksu, kjer imaš predavanja raztresena od jutra do večera (hello Filofaks ?), pa lahko na delo kar pozabiš.Fant, ki bere knjigo, študira.In ko vse pluse in minuse vzamemo v obzir, ostaja vprašanje prioritet. So situacije, ko ti drugega kot delo ob študiju ne preostane. V tem primeru ti svetujem, da redno prepisuješ snov, če si zaradi dela manjkal na faksu in da prosiš kolege, da te redno obveščajo o obveznostih, tako da si vedno na tekočem, kaj se dogaja.

Vedno pa ostaja možnost dela ob vikendih. To je najboljša rešitev, če želiš ob študiju zaslužiti nekaj ekstra denarja, ki ga porabiš po svoje. Naj bo to delo v šanku ali v trgovini, za dva dni na teden se da potrpeti še tako sitne stranke. Če si pa glede urnika fleksibilen, se lahko preizkusiš tudi v občasnih delih kot so promocije, maskote in animatorji, deljenje letakov in podobno.

Iz how i met your mother, ko Marshall poje pesem o študiju prava.

Za karkoli se odločiš, imej vedno pred sabo vizijo o tem, kaj je zate pomembno in zakaj delaš, saj bo tako lažje. Nikoli pa ne pozabi na prioritete.

Prejšnji članekOcena filma: Preboj
Naslednji članekHuawei nova 5T ima kar 5 AI kamer

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.