Subvencionirana študentska prehrana

Prazna vreča ne stoji pokonci in s polnim želodcem se veliko lažje študira, zato mora tudi študent jesti. Status študenta prinaša ugodnosti pri prehrani, in sicer v obliki subvencionirane študentske prehrane.

Subvencionirana študentska prehrana je način podpore, ki ga daje država študentom. S subvencijo država subvencionira del obroka v restavracijah, ki imajo pogodbo za subvencionirano prehrano, in tako študentom omogoča vsaj en topel obrok in 2 dcl vode ali brezalkoholne pijače brez doplačila za vsak delovni dan v mesecu.

 

Kdo je upravičen in kdo ne

Do subvencionirane študentske prehrane je upravičen vsak, ki ima status študenta, redni ali izredni, in se izobražuje na višji strokovni šoli ali visokošolskem zavodu RS ter ni zaposlen oz. vpisan v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje. Prav tako so upravičenci vsi študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov v RS opravljajo študijske obveznosti, ob pogoju recipročnosti.

Zaradi oktobrske gneče na vpisnih mestih je priporočljivo, da si študent subvencijo uredi oz. podaljša že septembra. V času predvpisa bodo točke SŠP tudi na nekaterih študentskih klubih po vsej Sloveniji in ne le v univerzitetnih mestih. Za vpis v sistem subvencionirane prehrane se je treba najprej prijaviti na portalu www.studentska-prehrana.si, si zapisati številko prijavnice in se z njo v roku 90 dni od izpolnitve prijavnice na spletu osebno zglasiti na najbližji točki SŠP. Z referentom na točki SŠP bosta nato preverila točnost vpisanih podatkov. Študent lahko izbere tudi sredstvo, s katerim se bo identificiral pri koriščenju subvencionirane prehrane, to sta lahko telefonska številka oz. SIM kartica, kar je brezplačno, ali pa brezkontaktna čip kartica, ki stane 15 evrov. Za podaljšanje upravičenosti pa se mora študent osebno zglasiti na kateri koli točki SŠP, kamor prinese potrdilo o vpisu za študijsko leto 2013/14 ali študentsko izkaznico (z veljavno nalepko za tekoče študijsko leto) in osebni dokument.

 

Kartica ali telefon?

Za identifikacijo pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane lahko študent uporablja mobilni telefon ali brezkontaktno čip kartico. Subvencija ni geografsko omejena, zato jo lahko študent koristi pri katerem koli ponudniku subvencionirane študentske prehrane po vsej Sloveniji, ne glede na kraj študija. Višina subvencije je 2,63 EUR, mesečno število subvencij pa je enako številu delovnih dni v mesecu. Študent lahko koristi v tekočem mesecu tudi subvencije, ki so mu preostale iz preteklih dveh mesecev, saj se subvencije, ki jih ne porabi v tekočem mesecu, prenesejo v naslednji mesec in veljajo še dva meseca. Če jih v tem času ne porabi, se izbrišejo. Vsak mesec pa študent pridobi subvencije za tekoči mesec. Dnevno se lahko koristita največ dve subvenciji, s časovnim razmikom štirih ur. Subvencionirani obroki so na voljo le od 8. do 20. ure, upravičenci pa nimajo pravice do subvencioniranega obroka med 15. julijem in 15. avgustom.

Vsakemu študentu pri subvencionirani prehrani pripada glavna jed in 2 hoda (juha ali solata ali sladica ali sadje), ob obroku pa študentu pripadata še 2 dl vode. Pri koriščenju subvencij pri ponudnikih študentske prehrane gostinec preveri istovetnost z osebnim dokumentom (na katerem je slika in osebni podatki – ime in priimek; velja tudi vozniško dovoljenje) ali s študentsko izkaznico oziroma z indeksom. Študent lahko izbira med ponudbo, ki je na voljo za študente in mora biti objavljena na vidnem mestu v restavraciji in ne med ponudbo a la cart z možnostjo doplačila.

Pregled pretekle porabe in trenutnega stanja prostih subvencij ter tudi vse ostale informacije o študentski prehrani so na voljo na spletni strani www.studentska-prehrana.si.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.