Ta veseli dan kulture

Tudi letos se bodo ob obletnici Prešernovega rojstva prihodnjo sredo, 3. decembra, zvrstile številne brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja, delavnice in drugi zanimivi dogodki. Kulturne ustanove so se tudi letos številčno odzvale pobudi Ministrstva za kulturo in pripravljajo skupno več kot 350 različnih brezplačnih dogodkov v kar 65 krajih po Sloveniji, pobudi pa se je pridružilo tudi Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju. Podroben seznam vseh prireditev po Sloveniji s termini in podrobnejšimi informacijami je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kulturo: http://www.mk.gov.si/. Obiskovalce vljudno opozarjamo, da si je za nekatere predstave potrebno vnaprej zagotoviti brezplačne vstopnice.

 

Ponudba dogodkov bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani si bo tako med drugim možno ogledati številne stalne in občasne razstave v Cankarjevem domu, Galeriji Škuc, v projektnem prostoru Aksioma, Galeriji Družina, v enotah Mestne knjižnice Ljubljana, Kultu3000, na Ljubljanskem gradu, Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Narodni galeriji, Narodnem muzeju Slovenije, Prirodoslovnem muzeju, v Slovenskem gledališkem inštitutu, Slovenskem etnografskem muzeju in Slovenskem šolskem muzeju. Organizirani bodo tudi številni vodeni ogledi razstav. Slovesno uradno odprtje nove razstave bo potekalo v Narodnem muzeju, v Narodni galeriji bodo z gostom Alenom Kobilico v stalno zbirko postavili tipno prilagoditev za slepe in slabovidne obiskovalce.

 

Predstave bodo na ogled v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču in v Mini teatru, Lutkovno gledališče Ljubljana organizira lutkovno predstavo za mladino in odrasle. Vodene oglede po skrivnostih in zanimivostih stavb pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v Narodni in univerzitetni knjižnici in v Filmskem studiu Viba film Ljubljana.

 

Za najmlajše Hiša otrok in umetnosti pripravlja posebno pohodno predstavo »Prešerna pot«, v popoldanskem času bo prost vstop v Hišo eksperimentov. Delavnice in ustvarjalnice za otroke pa bodo potekale v Muzeju novejše zgodovine, Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Mestnem muzeju, v Narodni galeriji in v Slovenskem šolskem muzeju, v številnih enotah Mestne knjižnice Ljubljana bodo potekale ure pravljic.

 

V Mestni knjižnici Ljubljana bodo na Ta veseli dan kulture pričeli s projektom Mesto bere 2014-2015, v posameznih enotah pa se bodo zvrstila predavanja, odprtja razstav, projekcije filmov, koncert …

 

V Mariboru bodo med drugim na ogled stalne ali občasne razstave v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor, Fotogaleriji Stolp, Kibli, Pokrajinskem arhivu Maribor, Pokrajinskem muzeju in Umetnostni galeriji Maribor.

 

V SNG Opera in balet Maribor bo del vstopnic za gledališko predstavo brezplačnih, pripravljajo pa tudi dve predstavi za otroke. Interaktivna predstava bo razveselila najmlajše tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, v enotah Mariborske knjižnice pa pripravljajo pravljične ure za otroke.   

 

Pester nabor brezplačnih prireditev se ljubiteljem kulture obeta tudi drugod po Sloveniji. V Celju bodo na ogled stalne in občasne razstave v Pokrajinskem muzeju, organiziran bo brezplačen, voden ogled Starega gradu Celje. V Zgodovinskem arhivu Celje bo potekalo odprtje razstave ABC Arhivska Barbara Celjska. V Osrednji knjižnici Celje bodo obeležili zaključek projekta bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd. V Kamniku bodo na ogled razstave v galeriji Mihe Maleša, Medobčinskem muzeju Kamnik in v rojstni hiši Rudolfa Maistra, v Arboretumu Volčji Potok pa bo potekalo zanimivo predavanje. V Kopru Humanistično društvo Histria pripravlja mednarodno okroglo mizo Markov lev s Armerije. Od Kopra do Trsata, v Obalnih galerijah bodo na ogled stalne, občasne in prodajne razstave, v Pokrajinskem arhivu Koper bo organizirano javno vodstvo, v Pokrajinskem muzeju Koper pa bo potekala zanimiva družinska delavnica in predavanje. V Kranju bodo brezplačne razstave na ogled v Gorenjskem muzeju in v Zgodovinskem arhivu, ljubitelji gledališča si bodo lahko v Prešernovem gledališču Kranj ogledali koprodukcijsko predstavo Mrtvec pride po ljubico. V Murski Soboti bo brezplačen ogled razstav v Galeriji Murska Sobota in Pomurskem muzeju. V Novi Gorici bodo strokovna vodstva oziroma brezplačni ogledi razstav potekali v enotah Goriškega muzeja in v Pokrajinskem arhivu, v SNG Nova Gorica pa bo na ogled brezplačna komedija (6. decembra 2014). V Novem mestu si boste lahko brezplačno ogledali razstave v Dolenjskem muzeju, na posebni prireditvi se bo predstavila Zveza kulturnih društev Novo mesto. V Velenju bodo na ogled razstave v Galeriji in v Muzeju Velenje.

 

V Kinu Komuna, Koloseju Ljubljana, Kranju in Mariboru, v Art kinu Odeon v Izoli in v Kulturnem domu v Novi Gorici bo na ogled celovečerni film Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja.

 

Številni brezplačni dogodki se bodo zvrstili tudi v mnogih drugih ustanovah; Tehniškem muzeju Slovenije, Notranjskem muzeju v Postojni, v Lipici pripravljajo brezplačna organizirana vodenja kobilarne, v Belokranjskem muzeju Metlika, Pokrajinskem muzeju Kočevje, Cankarjevi spominski hiši na Vrhniki … Posebne obeležitve pripravljajo tudi v številnih knjižnicah in drugih kulturnih ustanovah po državi.

 

Osrednji dogodek na Ministrstvu za kulturo bo zgodovinsko obarvan. Ob 10. uri bo potekala prireditev ob zaključku projekta Gratae posteritati – slovesna predaja faksimila enega redkih ohranjenih koloriranih izvodov avtobiografskega dela Gratae posteritati slovitega diplomata Žiga Herbersteina Narodni in univerzitetni knjižnici, Univerzitetni knjižnici Maribor, Zgodovinskemu arhivu Ptuj ter devetim osrednjim območnim splošnim knjižnicam, ki jo bo spremljala priložnostna razstava.

 

Z dnevom odprtih vrat v slovenski kulturi ob 3. decembru, obletnici Prešernovega rojstva, je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek, na ta dan se najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.