The Doors Alive

Sobota, 14. november 2015 ob 20.00, KAMPUS, Pivovarniška ulica 6, Ljubljana.

V novi študentski Kampus (Pivovarniška ulica 6) se v soboto, 14. novembra 2015 ob 20.00 v Ljubljano vrača najboljša »tribute to The Doors« skupina THE DOORS ALIVE iz Velike Britanije. IN TO V LETU, KO PRAZNUJEMO 50. OBLETNICO NASTANKA SKUPINE THE DOORS! The Doors Alive ustvarjajo zvok, izgled, prisotnost in realistični občutek 60. let prejšnjega stoletja, ki občinstvo popelje nazaj v čas uspešnic legendarnih kalifornijskih rock gurujev The Doors. Na koncertu ne bo manjkalo največjih uspešnic, kot so »Light My Fire«, »When The Music’s Over«, »Riders On The Storm«, »The End« in mnogih drugih The Doors ‘zimzelenčkov’. Ne zamudite koncerta najboljše tribute zasedbe The Doors: The Doors Alive 14. 11. 2015 v Kampusu. Podoživite v živo to, kar lahko danes poslušate samo še na nosilcih zvoka! Doslej ste jih lahko v Sloveniji dvakrat doživeli le v Cvetličarni. Predskupina bo slovenska zasedba Dry Fish.

 

The Doors Alive igrajo ritmično nalezljive melodije s hipnotičnim zvokom orgel, grobo blues kitaro, rednimi, poenostavljenimi ritmičnimi vzorci in z bariton glasom recitirajo poezijo Jima Morrisona. Pevec Willie obvladuje glas in videz izjemnega Jima Morrisona v kasnejšem obdobju delovanja skupine. Člani skupine The Doors Alive za to, da bi dosegli karseda originalen in verodostojen zvok šestdesetih let, uporabljajo enake inštrumente, kot so jih pravi The Doors nekoč. Vključno z starimi Fender Rhodes Bass in Vox Continental klaviaturami ter Gibson SG kitaro.

 

The Doors Alive so igrali in napolnili nekaj najprestižnejših prizorišč in klubov po vsej Evropi in Veliki Britaniji ter navdušili občinstvo od Orkneya do Berlina in nazaj. Kot glavni nastopajoči so navdušili poslušalce največjega festivala posvečenega skupini The Doors – The Feast Of Friends, razprodali so liverpoolski Cavern Club in manchesterski Academy 3. Konstantno igrajo na open-air festivalih v Angliji, na Škotskem in Nemčiji. Skratka – The Doors Alive ne razočarajo!

 

Posnetek skupine The Doors Alive iz leta 2011 ob 40. obletnici smrti Jima Morrisona v Parizu!

 

ZGODBA O THE DOORS

 

Skupina The Doors je bila že vse od svojega začetka poleti leta 1965 skupina z izjemno ustvarjalno energijo, precejšnja pozornost pa je vedno bila usmerjena v pevca Jima Morrisona. Vendar pa se je Jim dobro zavedal, da te magičnosti ne bi bilo brez uspešnega sodelovanja celotne skupine: Johna Densmorea, Robbyja Kriegerja, Raya Manzareka in Jima v brilijantno celoto. Brez pomoči ostalih treh članov skupine, Jim Morrison nikoli ne bi prišel na naslovne strani, na vaje, na oder, v snemalni studio in v srca generacij, na katere je skupina močno vplivala. The Doors je ena najznačilnejših in najbolj vplivnih ameriških rock skupin.

 

Skupina si je nadela ime po vizionarskem pesniku Williamu Blakeu, ki je zapisal: »Ko se bodo vrata zaznavanja očistila, se bodo stvari resnično prikazale take kot so, neskončne.« Angleškega avtorja Aldousa Huxleya je verz dovolj navdihnil, da je naslovil svojo knjigo »Vrata zaznavanja« (»The Doors Of Perception«). Morrison, ki je bil z obema deloma zelo povezan, je skupini predlagal ime The Doors, s katerim so se vsi strinjali, saj je ime in navdih iz katerega se je le-to rodilo, odlično ponazarjalo idejo in stališča za katerimi so stali. Skupina je podpisala prvo pogodbo s tedaj majhno založniško hišo Elektra Records julija 1966.

 

The Doors so prvič nastopili na televiziji maja 1967, ko so posneli »The End« za CBS v Torontu. Na ameriški televiziji pa so se prvič pojavili 25. avgusta istega leta v oddaji »Malibu U« s skladbo »Light My Fire«. Popolnoma drugače je bilo septembra 1967, ko so The Doors nastopili v oddaji Eda Sullivana z nepozabno izvedbo »Light My Fire«. Prah je dvignila beseda »higher« (višje; kar naj bi vodstvo TV mreže prepovedalo, ker bi se lahko napačno razumela), ki bi jo morala skupina spremeniti v »better« (boljše), s čimer so se vsi, vključno z The Doors strinjali. Vendar pa je Jim Morrison ali pozabil ali pa namerno ni želel spremeniti besedila, nad čimer je bil voditelj Sullivan besen in jim je odpovedal naslednjih šest že napovedanih nastopov v isti oddaji. Kasneje je Jim na to izjavil, da je čisto vseeno kaj si misli, vendarle so že nastopili v showu in na nacionalni televiziji ‘prekršili’ pravila, kar jim je popolnoma zadostovalo. Julija 1970 je izšel prvi album v živo naslovljen »Absolutely Live« …

 

Smrt Jima Morrisona 3. julija 1971 v Parizu pri starosti 27 let ostaja skrivnost, saj obdukcija ni bila opravljena, uradni vzrok pa naj bi bil srčni napad. Njegova želja je bila, da bi se ga spominjali kot pesnika. Bil je človek, ki nikoli ni znal sprejemati kompromisov. Bil je perfekcionist, vedno je trmasto hotel uresničiti zamisel do konca.

 

V svoji zgodovini so izdali devet studijskih plošč in 18 singlov ter šest “živih” in kompilacijskih albumov.  Na VH1 lestvici največjih rock izvajalcev vseh časov so The Doors uvrščeni na 20 mesto, pesem »Light My Fire« pa na 7. mesto najboljših rock skladb. Revija Rolling Stone jih je uvrstila na 41. mesto največjih izvajalcev v zgodovini, trije albumi skupine (»The Doors«: 42; »L.A. Woman«: 362; »Strange Days«: 407) so uvrščeni med 500 največjih plošč vseh časov, kjer sta tudi dve njihovi skladbi (»Light My Fire«: 35 in »The End«: 328). Leta 1993 so jih sprejeli v Rock And Roll Hall Of Fame. Leta 2007 je skupina The Doors prejela nagrado za življensko delo na podelitvi nagrad Grammy in istega leta še zvezdo na Hollywood Walk Of Fame. The Doors so bili prva ameriška zasedba, ki si je prislužila osem zaporednih zlatih in platinastih plošč. Aprila letos je izšel dokumentarni film o The Doors »When You’re Strange« režiserja Toma DiCilloa.

 

Diskografija:

The Doors (1967)

Strange Days (1967)

Waiting for the Sun (1968)

The Soft Parade (1969)

Morrison Hotel (1970)

L.A. Woman (1971)

Other Voices (1971)

Full Circle (1972)

An American Prayer (1978)

 

Skladbe, ki jih izvajajo The Doors Alive: Touch Me, Five to One, People Are Strange, Peace Frog, Hello I Love You, Love Street, Unknown Soldier, 20th Century Fox, Riders On The Storm, Down So Long, When The Music’s Over, Roadhouse Blues, Love me two Times, Love Her Madly, Strange Days, Break On Through, The Changeling, Alabama Song, Back door Man, L.A. Woman, Light My Fire, The End, The Changeling, Peace Frog, The Spy, Moonlight Drive, You’re Lost Little Girl, Light My Fire, Whiskey Bar (Alabama Song), The Soft Parade, Wild Child, Gloria.

 

O The Doors Alive so poslušalci povedali:

 

»Vaš koncert je bil resnično en boljših koncertov, kar sem jih videl! Briljantno!«

 

»Kot velik The Doors oboževalec, sem bil na že nekaj Tribute to Doors koncertih, vendar moram povedati, da ste vi najboljši med vsemi! Pridite kmalu spet nazaj.«

 

»Fantastični ste! To lahko rečem po tem, ko sem videla že več drugih The Doors tribute bandov. Ste številka ena!«

 

Spletna prodaja:

www.eventim.si

 

Predprodajna mesta:

Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje, Klicni center: 1977) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, (K)kiosk, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M Holidays, Svet Knjige in Palma turistična agencija

 

Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

 

Cene vstopnic:

Predprodaja prvih 500 vstopnic: 9,00 EUR,

nato: 12,00 EUR,

na dan koncerta: 15,00 EUR.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.