Tudi v študijskem letu 2018/19 na visokošolskih programih manj vpisnih mest

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo skupni razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe in razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2018/19. Tudi v letošnjem letu se nadaljuje trend zmanjševanja vpisnih mest.
Kot so sporočili z ministrstva, vpisna mesta na dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Za prihodnje študijsko leto skupaj razpisujejo 18.481 vpisnih mest za redni in izredni študij, in sicer 16.513 mest za državljane Slovenije in držav Evropske unije ter 1.968 mest za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi letos razpisujejo 660 mest manj. Celoten razpis je objavljen na strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje pa je za prihodnje študijsko leto razpisalo 47 višjih strokovnih šol, 28 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Skupaj je razpisanih 11.854 mest, kar je prav tako manj kot lani. V javnih šolah in šolah s koncesijo je na voljo 4.110 mest za redne študente in 3.735 za izredne, v zasebnih višjih strokovnih šolah pa je razpisanih 4.009 vpisnih mest. Celoten razpis je objavljen na strani Ministrstva.

Hkrati z razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove.

Tako fakultete kot višje strokovne šole bodo organizirale informativne dneve 9. in 10. februarja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.