Tudi zabave morajo biti

Študijsko leto se je začelo. Jesen je čas raznih spoznavnih večerov in sprejemom brucov oziroma brucovanj.

Bruci so prvi letniki

Bruc je slušatelj prvega letnika na univerzi, slabšalno pa se lahko uporabljata tudi izraza bruculja in bruclja. V ožjem pomenu se izraz uporablja za študente prvega letnika, preden opravijo neformalni iniciacijski proces, tako imenovano brucovanje, s čimer postanejo »ta pravi« študenti. Uradno so bruci tako poimenovani prvo leto, neuradno pa ponekod ostaja glede na kriterije, med katere sodi tudi prva desetka, prvi spodleteli izpit itd.

 

Številni spoznavni večeri in brucovanja

Bruci gredo na fakulteti, ki jo obiskujejo, v študentskih domovih, klubih študentov in še kje skozi iniciacijski obred, ki ga vodijo starejši študentje. Za bruce je ta obred zabaven, a ne nujno prijeten. Povezan je z zabavo, glasbo in plesom ter raznimi šaljivimi preizkušnjami. Spoznavni večer ali brucovanje se lahko začne z večerjo oziroma raznimi prigrizki, nato pa sledi šaljivi del. Bruce čakajo številne preizkušnje, s katerimi pokažejo, kaj znajo in kakšni so, pitje brucomora, razglasitev naj bruca in brucke ter druge igre. Nato pa sledi zabava.

 

Zloglasni brucomor

Na brucovanju so bruci prisiljeni izpiti brucomor, »zvarek«, namešan iz raznoterih pijač, ki naj bi brucem začasno zagrenil življenje. Bruc s posebnimi pooblastili in funkcijo je brucmajor. Ponekod poznajo tudi »zelenega carja«, ki odloča o tem, kako bodo z njimi ravnali na brucovanju.

Brucomor je velika neznanka in včasih celo strah brucev. O tem, kaj vse dajejo vanj, krožijo ponekod že prav bizarne zgodbe. Recept pa je seveda skrivnost, dokler nisi sam na mestu, da ga za mlajše generacije pripravljaš, pa še takrat si zavezan k molčečnosti.

 

Zabave so pomemben del študentskega življenja, a razumno

Zabave so del študentskega življenja. Na njih se spoznate z vrstniki na čisto drugačen način. Študentski žuri so tudi pomoč pri vzpostavljanju socialne mreže. Komunikativni in novih poznanstev željni te pridobijo tudi na faksu, vendar so pogosto omejeni s časom in prekrivajočimi urniki. Spoznaš lahko svoje vrstnike, bodoče prijatelje in navežeš nove stike in poznanstva.

Kljub temu da je namen študentskih žurov zlasti zabava, se je treba zavedati, da je ne dosežemo z alkoholom in prepovedanimi drogami. Zabava naj mine v zdravem duhu.

Prekomerna količina alkohola lahko privede do šestih stopenj, zadnja je lahko celo smrtna. Pri prvi stopnji je človek sproščen in vesel. Druga stopnja privede do čustvene nestabilnosti, smejanja brez razloga, oteženega govorjenja in slabšanja motoričnih sposobnosti, nato pa vsaka naslednja pomeni korak nazaj za človeški organizem. Pri peti stopnji je že potrebno izpiranje želodca zaradi prekomerne količine alkohola, katerega finančne posledice seveda nosite sami.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.