Ubežimo prazničnemu bankrotu

December je mesec, ki se ga vsi trgovci veselijo, saj se jim bodo blagajne spet napolnile, kupci pa se ga mrzlično bojijo, ker izdatki enormno narastejo in bančni računi postanejo izropani in izsušeni.

V prazničnem času želimo obdariti vse, ki so nam pri srcu, od najbližjih sorodnikov pa do znancev, medtem ko vmes nastajajo načrti za najdaljšo noč v letu. Mesec december lahko postane prava finančna mora, ni pa nujno, če se le nekoliko organizira in postavi meje. Poiskati je treba cenejše alternative in tako se lahko novo leto pričaka tudi s plusom na računu.

Trgovine so vsako leto okrašene z najlepšimi lučkami in okraski, vse samo zato, da bi le privabili čim več kupcev in jim spraznili denarnice. Praznično vzdušje pa se lahko vzpostavi tudi na cenejši način, brez da bi zapravili za darila in veselje nenormalne vsote denarja. Najbolje je že pred odhodom v trgovino postaviti praznični predračun in si sestaviti seznam z osebami in vsemi darili, ki naj bi obdarili najbližje. Na internetu lahko poiščemo ideje, kaj komu podariti, hkrati pa še preverimo cene, saj lahko pri drugemu trgovcu isti izdelek dobimo mnogo cenejše. Tako se v trgovino odpravimo s točno določenim ciljem, ne tavamo med policami, nabiramo nepotrebne kose ter izgubljamo dragocen čas in denar, na koncu pa darila samevajo pod novoletno jelko. Ni pomembna vsota, pomembnejša je pozornost in tudi s cenovno ugodnejšo varianto lahko drago osebo zelo osrečimo. Tisto, kar pride iz srca, je neštetokrat več vredno kot pa drago brezosebno darilo. Seveda pa se je treba organiziranega nakupovanja tudi držati, brez odstopanj. Pomembno je tudi, kdaj se odpravimo po nakupih. Trgovci znajo svoje cene tik pred prazniki znatno zasoliti, zato je bolje, če tovrstne opravke naredimo že prej, poleg tega pa se še izognemo največji gneči.

Za lepo darilo pa ni treba potratiti veliko denarja. Idej za skromna darila je veliko, le domišljija je potrebna. Darilo z malo domišljije lahko veliko bolj osreči obdarovano osebo. Na primer lahko namesto, da kupimo neuporabne stvari, na katerih se nabira prah, sami izdelamo kakšno darilo, napišemo čestitko, v katero zapišemo misli, ki pridejo iz srca.

Med prijatelji in v družini pa se lahko določi tudi neka vsota denarja, ki naj bi se porabila za darilo. Lahko pa se odločite tudi, da se določi, kdo bo komu kupil darilo in se tako bogato obdari le eno osebo, posledično se izognete tudi potratnemu razpršenju denarja.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.