Umrla filmska Emmanuelle

Nizozemska igralka Sylvia Kristel, ki je leta 1974 zaslovela v francoskem erotičnem filmu Emmanuelle, je v starosti 60 let umrla za posledicami raka v eni od bolnišnic v Amsterdamu.

Umrla je v spanju,” je javnosti zaupala njena agentka Marieke Verharen. Leta 1952 v Utrechtu rojeno Sylvio Kristel, ki je imela raka, so julija sprejeli v bolnišnico, ker je doživela infarkt. Večina se je bo spominjala po njeni vlogi v filmu Emmanuelle iz sredine sedemdesetih.

Čeprav je bil film v mnogih deželah prepovedan, gre v bistvu za mehko in senzualnosti polno filmsko pripoved o spolno promiskuitetni gospodinji, ki je dobila celo vrsto uradnih in neuradnih nadaljevanj. Svoje pa pove tudi podatek, da so film polnih 11 let predvajali v kinih v pariških Elizejskih poljanah.

Emmanuelle je bil prvi erotični film, ki je pritegnil tudi “mainstream” javnost, saj so ga predvajali po kinih širom sveta, seveda, če ni bil prepovedan. A si je igralka tudi sama štela v čast, da je s tem filmom, ki jo je zaznamoval za vse življenje, premaknila meje cenzure. “V mnogo državah so ga kljub zloglasnosti prikazovali, in to je tudi pripomoglo k uspehu filma,” je nekoč dejala.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.